Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΠΕ
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα Χανιά στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου

Hμερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω του συχνού προληπτικού ελέγχου και της διακοπής του καπνίσματος διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου 2023. Χώρος διεξαγωγής είναι η Αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά και ώρα έναρξης η 17:00 μ.μ.

Η ημερίδα έχει τίτλο  «Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα: Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος». Διοργανώνεται σε συνεργασία με:

  • Τον Δήμο Χανίων
  • Την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) και η ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν δύο εργαλεία που πρέπει να σχεδιαστούν με τον σωστό τρόπο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Ελευθέριος Ζέρβας, διευθυντής στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, επισήμανε ότι η LDCT πραγματικά σώζει ζωές. Και αυτό διότι συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, όταν ακόμα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Μάλιστα η ΕΠΕ μαζί με την Ακτινολογική και Θωρακοχειρουργική Εταιρεία προετοιμάζουν την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Καθαρός αέρας παντού

Εξίσου σημαντικό, όμως, και να αναπνέουμε αέρα καθαρό από εισπνεόμενους ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Η ανάγκη αυτή δεν θα αφορά μόνο τους καπνιστές ή τους κατοίκους μεγαλουπόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά όλους μας, είτε εργαζόμαστε σε επιβαρυμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα είτε έχουμε αυξημένη ενδοοικιακή ρύπανση», υπογράμμισε. «Οι επιπτώσεις στην υγεία, ακριβώς λόγω της έκθεσης αυτής, θα είναι αξιοσημείωτη ακόμη και σε μη καπνιστές».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων Μιλτιάδης Μαρκάτος τόνισε πως ο πνευμονολόγος που εργάζεται στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εκείνος που πρώτος έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς και μπορεί να τους ενημερώσει και να τους κατευθύνει σωστά.