Ελληνική μελέτη σε 309 υγειονομικούς τονίζει την ανάγκη τρίτης δόσης – Γιατί τα τεστ αντισωμάτων είναι περιττά

  • Γιάννα Σουλάκη
Τέρπος
Πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από 6 μήνες, απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν έχουν επαρκή ποσότητα αντισωμάτων ώστε να αποφύγουν την τρίτη δόση.  “Τα τεστ αυτά δίνουν μια παραπλανητική εικόνα”, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, προσθέτοντας πως ανιχνεύουν μόνο τα αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν και όχι της μετάλλαξης Δέλτα.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το βασικό σχήμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και σπεύδουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό της τρίτης δόσης.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία και μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, καθώς τα αποτελέσματα ενδέχεται να δημιουργήσουν την “ψευδαίσθηση” της προστασίας, τονίζει ο Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος.

Μιλώντας στο iatropedia.gr υποστηρίζει πως τα τεστ αντισωμάτων διαθέτουν τεχνολογία ανίχνευσης μόνο των αντισωμάτων έναντι του ιού της Γουχάν -που πλέον δεν κυκλοφορεί στην κοινότητα- και ως εκ τούτου δεν δίνουν καμία πληροφορία για την προστασία έναντι του ιού Δέλτα.

Αυτό συμπέρανε μελέτη του ΕΚΠΑ ανάμεσα σε 309 υγειονομικούς από το Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

“Αν είχαμε διαθέσιμο τεστ να ανιχνεύουμε τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει νόημα να το κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμη η μέθοδος. Εμείς κάναμε μελέτες για την Δέλτα με τεχνογνωσία που μας έδωσε το εργαστήριο του Καθηγητή κ. Παυλάκη, ο οποίος είναι έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ και μας βοηθάει να έχουμε αυτήν την τεχνογνωσία. Δεν είναι μέθοδος που κυκλοφορεί εμπορικά”, τονίζει ο κ. Ευάγγελος Τέρπος.

Τι έδειξε η μελέτη στους υγειονομικούς για την ανοσία, τα τεστ αντισωμάτων και την τρίτη δόση

Περισσότεροι από 3.500 ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (αιματολογικά, νεοπλασίες κ.α.)  παρακολουθούνται στενά από τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ, από την αρχή των εμβολιασμών και μέχρι σήμερα, για την ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, περιλαμβάνονται και 309 υγειονομικοί από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα εμβολιασμένοι από τον περασμένο Ιανουάριο, οι οποίοι έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την “αντοχή” της ανοσίας, πως εξελίσσεται μετά από μήνες, αλλά και πως λειτουργεί στη φυσική νόσηση.

Τα συμπεράσματα ήταν πολύ διαφωτιστικά και υπέδειξαν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, καθώς όπως αποδείχθηκε, η ανοσία υποχωρεί μετά από 6 έως 9 μήνες από τη λήψη των δύο αρχικών δόσεων εμβολίου στους μισούς εμβολιασμένους, μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ, όπως λέει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Τέρπος:

“Η τρίτη δόση είναι επιτακτική διότι όταν εμείς βρίσκουμε για παράδειγμα ότι το 80% των ανθρώπων μετά τους 9 μήνες έχει επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν. Αυτό, όμως, μεταφράζεται σε ένα 30% λιγότερη αποτελεσματικότητα έναντι του ιού Δέλτα, οπότε πέφτει η ανοσία περίπου στο 55%. Άρα περίπου οι μισοί έχουν προστασία μετά τους 6 με 9 μήνες έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και οι μισοί δεν έχουν. Για να μάθουμε, όμως, ποιοι είναι αυτοί οι μισοί, δεν έχουμε εύκολη εξέταση. Άρα, όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις, μετά το εξάμηνο πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε την τρίτη δόση, για να είναι ασφαλείς”, σημειώνει ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος.

Εξηγώντας περαιτέρω τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το εμβόλιο για την προστασία απέναντι στον ιό, ο επιστήμονας αναφέρει πως δημιουργεί αντισώματα έναντι της πρωτεϊνης spike του ιού της Γουχάν, αλλά επειδή στην πρωτεϊνη spike υπάρχει η μετάλλαξη του ιού Δέλτα, δεν τον εξουδετερώνει πλήρως και ικανοποιητικά.

“Έχουμε δει ότι κάποιος που έχει αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν κατά 100% τον ιό της Γουχάν, εξουδετερώνει κατά 70% τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, δηλαδή κατά 30% λιγότερο. Ήθελα να τονίσω τη μεγάλη διαφορά, γιατί πολλοί λένε ότι “έχω αντισώματα και δεν πάω να κάνω την τρίτη δόση”. Πρέπει να ξέρουν δηλαδή πως τα αντισώματα που μετράνε, είναι αντισώματα εναντίον του ιού της Γουχάν, τα οποία έχουν πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα”, εξηγεί ο ειδικός.

Γιατί πρέπει να κάνουν εμβόλιο μίας δόσης όσοι έχουν φυσική ανοσία

Ένα δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε από τις μελέτες του ΕΚΠΑ, είναι πως όσοι έχουν περάσει κορονοϊό και κάνουν μετά το εμβόλιο -το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως η “τρίτη δόση” για τους εμβολιασμένους- έχουν την καλύτερη δυνατή ανοσία, γιατί τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα εξουδετερώνουν εξίσου και τον ιό της Γουχάν και τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, λέει ο Καθηγητής:

“Άρα αυτή η ομάδα είναι πολύ προστατευμένη. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνουν, είτε κάνουν εμβόλιο αδενοϊού, είτε mRNA εμβόλιο. Η δική μας ομάδα έχει μελετήσει τα mRNA εμβόλια, αλλά άλλες ομάδες που έχουν μελετήσει άλλα εμβόλια, έχουν καταλήξει ότι και με τα δύο είδη εμβολίου έχεις την ίδια ακριβώς προστασία με μία μόνη δόση, εάν έχεις νοσήσει”.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο ίδιος, επειδή η φυσική ανοσία, δεν προκαλεί αντισώματα μόνο έναντι της πρωτεϊνης spike αλλά και ενάντια των άλλων πρωτεϊνών του ιού, όπως της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης.

Άρα όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο μετά τη φυσική νόσηση, λέει ο κ. Τέρπος: “τραβάει” όλη την ανοσία μαζί και έναντι των άλλων πρωτεϊνών και γι’ αυτό η εξουδετέρωση έναντι της Δέλτα είναι η ίδια όπως και έναντι της Γουχάν, δηλαδή είναι πολύ μεγάλη. Κάνει μια “επικαιροποίηση” όλης της ανοσίας που έχει αποκτήσει το άτομο”, εξηγεί.

Υπάρχει κίνδυνος “υπερδοσολογίας” εάν λάβεις εμβόλιο, όταν δεν χρειάζεται;

Πολλοί εμβολιασμένοι το τελευταίο διάστημα -με την προστασία που τους παρέχει το εμβόλιο- νοσούν χωρίς συμπτώματα. Υπάρχει περίπτωση εάν προγραμματίσουν την τρίτη δόση, αγνοώντας ότι έχουν περάσει τη νόσο, να κινδυνεύουν από “υπερδοσολογία”;

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, απαντά:

“Αν κάποιος έχει νοσήσει μετά τον εμβολιασμό του και δεν το έχει καταλάβει και κλείσει τον εμβολιασμό της τρίτης δόσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει θέμα υπερδοσολογίας. Αλλά πιθανότατα αυτοί που νόσησαν δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση. Με τα εμβόλια γενικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και νομίζω ότι αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις, το έχουν διαπιστώσει αυτό. Είναι πάνω από 6 εκατομμύρια στην Ελλάδα και νομίζω ότι έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο. Αυτοί με ευκολία θα κάνουν την τρίτη δόση”, τονίζει ο ίδιος.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει μετά

Ο αριθμός των υγειονομικών του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα που νόσησαν μετά τον διπλό τους εμβολιασμό τον Ιανουάριο, είναι πολύ μικρός και δεν ξεπερνά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο, το 0,6%.

“Είχαμε 309 υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν στο Αλεξάνδρα τον Ιανουάριο και μόνο 2 εμφάνισαν ήπια συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους και βγήκαν θετικοί στον ιό. Στο Ισραήλ που μελέτησαν 1.500 τέτοια άτομα και υπάρχει δημοσίευση στο New England Journal of Medicine, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,4 ή 0,5 %, δηλαδή στα 1.500 εμβολιασμένα άτομα επαναμολύνθηκαν 31 άτομα”.

Η μελέτη από το Ισραήλ, ωστόσο, ανέδειξε ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία για την αξία του εμβολιασμού.

“Έδειξε ότι όσοι νόσησαν, πήραν τον ιό από μη εμβολιασμένο άτομο του περιβάλλοντός τους και όχι από εμβολιασμένο άτομο. Γιατί ο μη εμβολιασμένος είχε πιο ισχυρό ιικό φορτίο. Και μάλιστα οι εμβολιασμένοι που νόσησαν δεν μετέδωσαν τον ιό σε κάποιον άλλον. Διότι από τη στιγμή που κόλλησαν τους παρακολουθούσαν συνέχεια αυτούς τους ανθρώπους”, σημειώνει ο κ. Τέρπος.

Όσο για το εάν αυτοί που πρώτα εμβολιάστηκαν και μετά νόσησαν, έχουν το ίδιο υψηλή ανοσία με αυτούς που αρχικά νόσησαν και μετά εμβολιάστηκαν, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα. Όμως, οι επιστήμονες εικάζουν ότι θα διαθέτουν πιθανότατα την ίδια “υπερανοσία”, τονίζει ο Καθηγητής:

“Θεωρώ ότι αυτή η επαφή είχε ίδιο αποτέλεσμα με όσους νόσησαν πριν και εμβολιάστηκαν μετά. Πιστεύω δηλαδή, ότι θα έχουν και αυτοί πολύ ισχυρή ανοσία”, καταλήγει.