Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής: «Προσέξτε από πού προμηθεύεστε ενέσιμα υλικά για τις αισθητικές θεραπείες»

  • Ρούλα Τσουλέα
ενέσιμες
Τι αναφέρει η Εταιρεία σε συστάσεις που εξέδωσε με αφορμή την υπόθεση της διακίνησης παράνομων μπότοξ.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι δερματολόγοι όταν προμηθεύονται ενέσιμα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν σε αισθητικές θεραπείες, τονίζει η  Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας.

Τα υλικά αυτά πρέπει να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ή από τους επίσημους αντιπροσώπους. Όχι από πλανόδιους πωλητές ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες, επισημαίνει.

Η Εταιρεία προχώρησε στις συστάσεις αυτές με αφορμή την σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη διακίνηση μέσω Facebook σκευασμάτων αισθητικής. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και ενέσιμα υλικά, που υποτίθεται ότι ήταν μπότοξ αλλά απεδείχθησαν – σύμφωνα με καταγγελίες – μαρμαρόσκονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πελατολόγιο τους απαρτιζόταν από πολυάριθμα ιατρεία και κέντρα αισθητικής σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η παράδοση γινόταν με απ’ ευθείας παράδοση ή αποστολή δεμάτων και η πληρωμή χέρι με χέρι ή με αντικαταβολή.

Διαβάστε ακόμα Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα botox και υαλουρονικό οξύ

«Αντί για τοξίνη μου έβαλαν μαρμαρόσκονη» λέει θύμα του κυκλώματος με τα παράνομα μπότοξ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής κ. Σωτήρης Θεοχάρης τονίζει πως η συντριπτική πλειονότητα των δερματολόγων προμηθεύεται τα ενέσιμα υλικά μέσω νομίμων οδών. Για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, όμως, πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Οι συστάσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής συνιστά τα εξής στους δερματολόγους:

  • Να προμηθεύονται τα σκευάσμτα ενέσιμων τοξινών (βοτουλινικής τοξίνης), που είναι φάρμακα και υπόκεινται σε διαδικασίες ελέγχου από τον ΕΟΦ, από τα φαρμακεία
  • Να προμηθεύονται τα προϊόντα ιατροτεχνολογίας (medical devices ), τα ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα, από τους επίσημους αντιπροσώπους των συγκεκριμένων υλικών  στην πατρίδα μας
  • Να μένουν μακριά από «πλανόδιους πωλητές» και «ηλεκτρονικές πλατφόρμες»

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας  ακολουθεί αυτήν την τακτική», τόνισε ο κ. Θεοχάρης. «Εκτιμούμε ότι είναι καιρός να ανοίξει μια συζήτηση  με θέμα την  ασφάλεια των  συγκεκριμένων δημοφιλών αισθητικών πράξεων με όλους τους εμπλεκομένους: πολιτεία, ιατρικοί σύλλογοι, ιατρικές εταιρείες εμπλεκομένων ειδικοτήτων, φαρμακευτικές εταιρείες, αντιπρόσωποι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μην βιώσουμε στο μέλλον δυσάρεστες και επικίνδυνες για την υγεία των συμπολιτών μας επιπλοκές».

Φωτογραφία: iStock