Έλληνας, ο καλύτερος Οικογενεικός Γιατρός της Ευρώπης: Η βράβευση του Ανάργυρου Μαριόλη από τον WONCA Europe

  • Γιάννα Σουλάκη
καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης
“Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της”

Με αυτά τα σεμνά λόγια ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης, υποδέχθηκε τη βράβευσή του από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe Excellence in Health Care, ο οποίος τον επέλεξε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους συνάδελφους του, ως τον καλύτερο Οικογενειακό Γιατρό της Ευρώπης για το 2019.

Σύμφωνα με τον οργανισμό WONCA, “o Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης είναι ο μοναδικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (το 2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία”.

Ποιος είναι ο Δρ.Ανάργυρος Μαριόλης

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, είναι “πρότυπο Γενικής Ιατρικής” για τους συναδέλφους του, “ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” για τους δημοσιογράφους και σκέτο “άνθρωπος και καλός γιατρός” για τους ασθενείς του.

Είναι ο γιατρός που στα 30 του χρόνια ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το «Κέντρο Υγείας Βύρωνα». Το Κέντρο αποτελεί “θεμέλιο επιτυχίας” και πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Κ.Υ Βύρωνα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 ασθενείς ετησίως. Το νέο «μοντέλο» λειτουργίας στις δομές της Δημόσιας Υγείας προκάλεσε το ενδιαφέρον των υπουργών Υγείας από διάφορες χώρες. Υπουργοί Υγείας της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν το Κέντρο και τον γιατρό, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τον τρόπο λειτουργίας του και τα οφέλη και την εξυπηρέτηση του κοινού.

Από την Αθήνα στην Αρεόπολη

Το 2010 ο Ανάργυρος Μαριόλης φεύγει από την πρωτεύουσα, για να αφιερωθεί στον αγώνα ανάπτυξης του Κέντρου Υγείας της Αρεόπολης, το οποίο επισκέπτονται ετησίως περίπου 2.500 ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Εκεί, ο Δρ Μαριόλης δημιουργεί μια διεπιστημονική ομάδα, με ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει και έντονα κοινωνική δράση, καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πρόσφυγες και άπορους εθελοντικά και με ίδια κεφάλαια. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για τη δράση του από την εφημερίδα Καθημερινή. Σε δημοσιεύματα οι αναφορές στο πρόσωπο του γιατρού συνοδεύονται με τίτλους όπως: «Ο άνθρωπος της Χρονιάς» και «Ένας γιατρός, εφημερεύων Σαμαρείτης».

Επιστημονικές εργασίες και βραβεύσεις

Ο Ανάργυρος Μαριόλης έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Είναι συγγραφέας 78 επιστημονικών άρθρων. Έχει λάβει 15 συνολικά βραβεία σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για το ερευνητικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής.

Δρ.Μαριόλης: “Στόχος μου να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο”.

Με αφορμή τη διάκριση του από τον WONCA Europe, ο Δρ. Μαριόλης, τονίζει σε ανακοίνωση του εξέδωσε:

“Λαμβάνοντας αυτήν την τιμή βράβευση, η συγκίνηση μου δεν μετριέται με λέξεις. Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς.

Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα. Όραμα, σκέψεις και διαδρομές. Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική – Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της. Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες… αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά. Γι’ αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά. Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες – Ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους. Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και Βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ. Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου με μέσα στη σιωπή”

Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 26-29 Ιουνίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν