Έλληνας γιατρός ο νέος πρόεδρος της UEMS στο Λονδίνο

  • Γιάννα Σουλάκη
UEMS
Ο Έλληνας γιατρός, Βασίλειος Παπαλόης, που δραστηριοποιείται ως γενικός χειρουργός και ειδικός μεταμοσχεύσεων στη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο νέος πρόεδρος του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την ιατρική εκπαίδευση UEMS, στον οποίο συμμετέχουν 31 χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Η τιμητική για την χώρα μας εκλογή δεν αφορά μόνο στη θέση του προέδρου, αλλά και του αντιπροέδρου της UEMS, θέση στην οποία εξελέγη το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, χειρουργός οφθαλμίατρος, Ανδρέας Παπανδρούδης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπαλόης, ως μοναδικός υποψήφιος έλαβε 31 στις 31 ψήφους και ο κ. Παπανδρούδης έλαβε 22 στις 31 ψήφους ισοψηφώντας στη πρώτη θέση με την Κροάτισσα αντιπρόεδρο. Εξελέγησαν συνολικά 4 αντιπρόεδροι με τους άλλους δύο να είναι από το Βέλγιο και την Ισπανία.

Η UEMS ιδρύθηκε το 1958 και είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ιατρική εκπαίδευση στον οποίο συμμετέχουν 31 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Η εκλογή των δύο Ελλήνων ιατρών (ο ένας ως εκπρόσωπος της Βρετανίας κι ο άλλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας), καταδεικνύει τόσο το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιατρών, όσο και την ανάγκη να χειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης, θέμα που ετέθη ήδη στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια από το προεδρείο του ΠΙΣ», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, όσο και οι συμμετοχές στα ιατρικά συνέδρια «είναι εκ της φύσης και ουσίας τους αρμοδιότητες του ΠΙΣ που μπορεί να τις φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Την αποστολή της Ελλάδας στην UEMS εκπροσωπούσαν – εκτός από τους δύο που εξελέγησαν – ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός και το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, Χαράλαμπος Κούλας, χειρουργός οφθαλμίατρος.