Έλληνας το 3ο θύμα της “καταιγίδας άσθματος” στην Μελβούρνη – Γιατί χιλιάδες άνθρωποι έπαθαν κρίση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσθμα
Ο 35χρονος Απόλλωνας Παπαδόπουλος (Apollo Papadopoulos) είναι ο τρίτος άνθρωπος που πεθαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, σε μία άνευ προηγουμένου γενικευμένη κρίση άσθματος που χτυπάει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν άσθμα.

Το μεγάλο πρόβλημα με το άσθμα για χιλιάδες ανθρώπους επιδεινώθηκε εξαιτίας μιας μεγάλης καταιγίδας, η οποία σάρωσε χθες την περιοχή με πολύ δυνατούς ανέμους. Αυτοί οι άνεμοι σήκωσαν μεγάλες μάζες σκόνης και γύρης στην ατμόσφαιρα, ενώ η δύναμη του αέρα τις έφερε ακόμα και μέσα στα σπίτια.

άσθμα

Τεράστιες μάζες σκόνης και γύρης γέμισαν την ατμόσφαιρα στην Μελβούρνη και προκάλεσαν κρίσεις άσθματος σε χιλιάδες ανθρώπους

Σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες της εποχής στην Αυστραλία, χιλιάδες άτομα που έχουν άσθμα έπαθαν σοβαρότατες κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων και αναζήτησαν βοήθεια στα νοσοκομεία.

Οι Αρχές της Μελβούρνης εργάζονται “στα κόκκινα”, για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και να μεταφέρουν τους ασθενείς, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει πλέον έλλειψη του φαρμάκου Ventolin, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις κρίσης άσθματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από την καταιγίδα τα νοσοκομεία της Μελβούρνης δέχτηκαν πάνω από 1.900 τηλεφωνήματα έκτακτης ανάγκης για Ventolin.

άσθμα

Ένας νεαρός χρησιμοποιεί το Ventolin για να ξεπεράσει μια κρίση άσθματος μετά από την καταιγίδα της Δευτέρας στην Μελβούρνη

Στην περίπτωση του 35χρονου Απόλλωνα Παπαδόπουλου, οι διασώστες νοσοκόμοι, που έφτασαν στο σπίτι του στην περιοχή Epping της βόρειας Μελβούρνης μετά από σχετικό επείγον τηλεφώνημα, προσπάθησαν για σχεδόν μία ώρα να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

άσθμα

Ο άτυχος 35χρονος, Απόλλωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος πέθανε από σοβαρή κρίση άσθματος μετά από την τρομερή καταιγίδα που σάρωσε την Μλεβούρνη

Σε κατάσταση σοκ οι φίλοι του κ. Παπαδόπουλου μίλησαν για έναν πολύ καλό άνθρωπο με “όμορφο χαμόγελο και αίσθηση του χιούμορ”, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

“Ήμασταν ασταμάτητοι στην πίστα Απόλλωνα, ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε στην μετά θάνατον ζωή. Είμαι ευγνώμον τις στιγμές που είχαμε μαζί, ο Θεός να ευλογεί την ψυχή σου φίλε μου!”, έγραψε ένας φίλος του με το όνομα “Dee Kay” στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο ίδιος νωρίτερα αποκάλυψε ότι ο Απόλλωνας Παπαδόπουλος “πέθανε από μια κρίση άσθματος”, αφότου οι γιατροί από τις Πρώτες Βοήθειες προσπάθησαν επί 50 λεπτά να τον επαναφέρουν χωρίς τύχη.

άσθμα

O 35χρονος Απόλλωνας Παπαδόπουλος

http://www.dailymail.co.uk

Άσθμα: Μην αγνοείτε τα »σημάδια»

Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και αντιμετωπιστεί. Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) εκτιμά ότι είναι κομβικής σημασίας η εκπαίδευση των ασθενών, ώστε ν’ αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα, όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς, από τους οποίους το 5,9% είναι παιδιά, ή έφηβοι, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος καταγράφονται στη νότια Ελλάδα και τα χαμηλότερα στην βόρεια και δυτική. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα αγγίζουν τις 20.000.

Δείτε τι ειπώθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου (για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος) τον περασμένο Μάιο του 2015, από μέλη της Ε.Π.Ε.:

Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος: «Η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας: «Στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας, όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας».

Οι Συντονιστές της Ομάδας ‘Ασθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επισήμαναν ότι η σωστή θεραπεία είναι σημαντική και εξατομικεύεται πλέον για κάθε ασθενή.

Αναφερόμενος στη νόσο ο κ. Λουκίδης τόνισε: «Στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα».