Έλλειψη σχεδιασμού από το υπουργείο Υγείας καταγγέλλει ο Ιάσων Φωτήλας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ που κατέθεσε Ερώτηση μαζί με τον τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου, "με την έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς του υπουργείου ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος ένας μεγάλος αριθμός ιατρών, εργαστηρίων, πολυϊατρείων και ασθενών".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Έλλειψη σχεδιασμού από το Υπουργείο Υγείας

Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κάνει όσο πιο δύσκολη μπορεί την πρόσβαση στην υγεία. Με την έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς του Υπουργείου ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος ένας μεγάλος αριθμός ιατρών, εργαστηρίων, πολυϊατρείων και ασθενών.

Συγκεκριμένα, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση όσοι γιατροί δεν πρόλαβαν να πιστοποιηθούν στο νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, βρέθηκαν να μην μπορούν να καταχωρήσουν στο σύστημα και να δώσουν στους ασθενείς παραπεμπτικά, συνταγές, ιατρικές γνωματεύσεις και άλλες παροχές. Αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής ήταν να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς οι οποίοι επί της ουσίας αναγκάζονταν να βάλουν το χέρι και πάλι στην τσέπη. Εκ των υστέρων το Υπουργείο, αντιλαμβανόμενο την κατάσταση που προκάλεσε, έδωσε παράταση.

Όμως, το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι όλοι οι ιατροί είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ και η πιστοποίηση αυτή είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική και τώρα αναγκάζονται για ακόμα μία φορά να πιστοποιηθούν και στο νέο σύστημα του ΕΟΠΠΥ.

Οι παραπάνω εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια και προβλήματα τα οποία αναμένονταν.

Συγκεκριμένα, ανέδειξαν το πρόβλημα του χρόνου των επισκέψεων, ο οποίος κατά μέσο όρο θα πρέπει να είναι στα 15 λεπτά – γεγονός που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων στα ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Αναγκάζονταν δηλαδή ασθενείς – οι περισσότεροι από αυτούς χρόνιοι πάσχοντες – οι οποίοι είχαν μεταβεί στο ιατρό τους για μία απλή συνταγογράφηση ή μία απλή εξέταση να πρέπει να περιμένουν 15 λεπτά στο συμβεβλημένο ιατρείο δεδομένου ότι ο ιατρός εξαντλούσε σε κάθε περίπτωση το χρόνο επίσκεψης από φόβο μη δεν πληρωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ουρές να σχηματιστούν στα ιατρεία αλλά και πολλοί ασφαλισμένοι τελικά να αναγκαστούν να φύγουν άπραγοι.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα υπάρξουν αλλαγές και στο χρόνο επίσκεψης των ασφαλισμένων δεδομένου ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι δυσλειτουργίες;
2. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι για την πάταξη των εικονικών επισκέψεων που μπορεί να εφαρμόσει ο οργανισμός; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
3. Προχωρά σε σχεδιασμό το Υπουργείο πριν ανακοινώσει μια αλλαγή; Έχει σκεφτεί νωρίτερα τις επιπτώσεις; Εάν ναι, για ποιους λόγους αναγκάζεται να αλλάζει εκ των υστέρων τη στρατηγική του;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν