Ελλείψεις σε φάρμακα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα με πάνω από 100 σκευάσματα που εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων. Για τα 57 από αυτά, οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν ανακοινώσει διακοπή διάθεσης και κυκλοφορίας, όμως όπως επισημαίνεται, υπάρχουν εναλλακτικά θεραπευτικά σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθήσεις.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τα φάρμακα:
Tazocin, Zobactam, Tazorex, Primperan, Myclausen, Vancomycin, Nolvac, Kiovig, καθώς και τα εμβόλια pentavac, vaqta για την ηπατίτιδα Α ενηλίκων, Pneumo 23 (πνευμονιόκοκκου) και το ACT – HIB (αιμόφιλου ινφλουέντζα Β), Nolvadex, Pulmicort, Salofalk, Sinequan, Fentanyl, Pregnyl 1500-5000 iu, ενώ το ΙΦΕΤ διαπιστώνει ελλείψεις στα Azactan, Erithromycin, Esperal, Sodium Nitrite, TRH, Deflazacort, Nepresol, Synacten Depot, Rythmodan, Ritmodan.

Για κάποια εμβόλια αναμένεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του τους ως το τέλος του έτους, ενώ για τις κεφαλοσπορίνες 3ης γενεάς δεν προβλέπεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους πριν το 2019. Σε πολλά από τα φάρμακα τα οποία επίσης παρουσιάζουν έλλειψη, αναμένεται η εκ νέου κυκλοφορία τους ως το τέλος του 2017, γιατί θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παρασκευάστρια εταιρία.

Ο ΕΟΦ μόλις πρόσφατα, απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές σε 21 νέα σκευάσματα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών.

Με πληροφορίες από το F. Kosmos