«Ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντισταμινικά και κάποιες αναπνευστικές συσκευές»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ελλείψεις
Τι είπε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και μέλος του ΠΦΣ, Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο ΙΦΕΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία, ωστόσο, οι ελλείψεις παραμένουν.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ελλείψεις στα φάρμακα:

«Η κατάσταση στα φάρμακα λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, είχε δημιουργήσει πρόβλημα με αποτέλεσμα την έλλειψη σε βασικά φάρμακα. Η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη με την έννοια ότι τα φάρμακα που ήταν σε έλλειψη πρώτων υλών, αρχίζουν και αποκαθίστανται, σε σχέση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα σε κάποιες αντιβιώσεις, σε κάποιες αναπνευστικές συσκευές, αντισταμινικά και αντιβιοτικά και ο λόγος που είναι ακόμα σε έλλειψη αυτά είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε πρώτες ύλες ή υλικών συσκευασίας. Ανάλογα με το φάρμακο και τη δραστική ουσία αποκαθίσταται το πρόβλημα. Από την άλλη υπάρχουν τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Έχουμε παρέμβει και ως πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος για την απαγόρευση εξαγωγών. Αυτό έδωσε ανάσα στην αγορά», είπε αρχικά.

Για το πού εντοπίζονται τα προβλήματα αλλά και για την αιτία τους, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φάρμακα είναι κυρίως αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και αντισταμινικά. Επειδή τα φάρμακα στην χώρα μας είναι πολύ φθηνά πρέπει να δούμε και την πολιτική των φαρμάκων με την έννοια ότι τα πολύ φθηνά φάρμακα κάτω των 3 ευρώ, επειδή είναι πολύ ακριβά στο εξωτερικό οι εταιρείες δεν τις συμφέρει να τα παράγουν, και αυτό οδηγεί στην αντικατάστασή τους με πολύ πιο ακριβά.  Μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα κάτω από 3 ευρώ, μπορεί να είναι ένα αντιεμετικό, ένα απλό παλαιάς ουσίας το οποίο αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο δεν μπορεί να το παράγει και τα ελληνικά εργοστάσια ζητούν να υπάρχουν αυλήσεις των 0,10-0,20 ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν σε παράγωγή. Εάν δεν αυξηθούν υπάρχει κίνδυνος παντελούς έλλειψής τους ή αντικατάστασής τους με πολύ ακριβότερα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης τοποθετήθηκε για τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα των ΜΕΘ:

«Και το κομμάτι των ΜΕΘ είναι κρίσιμο. Στη χώρα μας υπάρχει το ζήτημα με τις στρεβλώσεις τις τιμές, υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα και για το εάν οι εταιρείες επιλέγουν την ελληνική αγορά. Υπάρχουν προβλήματα και στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα που είναι πιο χαμηλές οι τιμές βλέπουμε φάρμακα που θα έπρεπε να είναι στο ελληνικό ράφι, να είναι στη γερμάνια ή σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Πρέπει οι εταιρείες να έχουν αποθέματα τουλάχιστον 3 μηνών σε φάρμακα των ΜΕΘ και να γίνονται σοβαροί έλεγχοι. Και ο ΙΦΕΤ να ενεργοποιηθεί πιο πολύ και φάρμακα ή δραστικές ουσίες που λείπουν πιο πολύ, και κάποιοι ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τις θεραπείες τους να μπορούν να εισάγονται από το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε μία σοβαρή φαρμακευτική πολιτική. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και το πλαφόν που μπαίνει στην φαρμακευτική δαπάνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Clawback

«Υπάρχει αίτημα να γίνουν επιμέρους υποχωρήσεις και το κράτος να καλύπτει κομμάτι του clawback – επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο. Κάθε μήνα τα φαρμακεία πληρώνουν ένα κομμάτι του τζίρου και αυτό είναι άδικο, πρέπει να το δούμε, γιατί η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα είναι μικρή και είναι δυσβάστακτη για τη χώρα. Να παρθούν  μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις», κατέληξε.

Πηγή: https://www.megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνα Γκάγκα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπ. Υγείας της ΕΕ: Τι είπε για την πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία και τις ελλείψεις φαρμάκων

“Non paper” στο Βέλγιο για τις ελλείψεις φαρμάκων: Τι υπέγραψε η Ελλάδα και ακόμη 18 χώρες

Φαρμακοποιοί Αττικής: Υπάρχουν 1.300 ελλείψεις φαρμάκων, μεγάλες ή μικρές