Ελλείψεις σε αντιπηκτικά, αγχολυτικά και κάποια εμβόλια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έγγραφο του ΕΟΦ από τις 27/7 πιστοποιεί ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπάρχει έλλειψη στην ελληνική αγορά σε 56 φαρμακευτικά σκευάσματα και 7 εμβόλια και 11 σκευάσματα δικαιοδοσίας ΙΦΕΤ. Στη λίστα αυτή ωστόσο δεν αναδεικνύεται η έλλειψη που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί σε αντιπηκτικά, αντιαρρυθμικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα.

Φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες τον Αύγουστο είναι συνήθως κλειστές και καθώς κάποια από τα φάρμακα αυτά λείπουν εδώ και 6μηνο, η κατάσταση κορυφώνεται.

Σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα και με τα αγχολυτικά που δεν τα έχουν μόνο αντικαταθλιπτική δράση, και για τα οποία επίσης οι ελλείψεις είναι μεγάλες . Και την ώρα που η ζήτηση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, η έλλειψή τους μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία για κάποιους πάσχοντες.

Οι παράλληλες εξαγωγές, νόμιμες καθόλα, είναι φυσικό να έρχονται να «κουμπώσουν με τα κάθε λογής προβλήματα παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων, και να γιγαντώνουν το πρόβλημα των ελλείψεων στην χώρα μας. Αφού οι κυβερνώντες επέλεξαν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που να οι παράλληλες εξαγωγές να είναι όχι μόνο ελκυστικές αλλά και …μονόδρομος για κάποιους, ας κάνουν τουλάχιστον κάτι να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.