Ελλείψεις φαρμάκων: Υποχρεωτική συνταγογράφηση και στα αντιβηχικά; Κρίσιμη συνάντηση Πλεύρη με Φαρμακαποθήκες

  • Γιάννα Σουλάκη
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αγορά τέθηκαν επί τάπητος σήμερα, σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποθηκαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ΙΦΕΤ στην εξεύρεση φαρμάκων από το εξωτερικό, αλλά και η πιθανότητα να απαιτείται ηλεκτρονική συνταγογράφηση ακόμη και για τα αντιβηχικά.

Με την μεγάλη έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και τις σημαντικές ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε βασικά φάρμακα πρώτης ανάγκης, τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, το υπουργείο Υγείας εντείνει τις προσπάθειές του για την εξομάλυνση του προβλήματος.

Σε συνάντηση το απόγευμα στην οδό Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επανέλαβε σε αυστηρό τόνο στους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκαρίων, ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους “στοκάρουν” φάρμακα για να πουλήσουν στο εξωτερικό.

Ενώ ταυτόχρονα, τέθηκε επί τάπητος η θεσμοθέτηση τριών νέων μέτρων που μπορεί να βοηθήσουν στην -έστω μερική- αποκατάσταση του προβλήματος των ελλείψεων, καθώς το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό προέρχεται και από εξωτερικό και οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τα μέτρα που συζητήθηκαν και αναμένεται να ανακοινωθούν, είναι τα εξής:

  • Να κινητοποιηθεί και να ενισχυθεί άμεσα, ο αρμόδιος φορέας για τις παραγγελίες φαρμάκων από το εξωτερικό ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), ώστε να εντοπίζει με διαδικασίες fast track τα ελλειπτικά φάρμακα (περίπου 30 με 40 κωδικούς πρώτης ανάγκης) και να κάνει ταχύτερα και χωρίς γραφεικοκρατικές διαδικασίες τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
  •  Να δημιουργηθεί ένα σύστημα ενημέρωσης στην συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, ώστε αν ένα φάρμακο βγαίνει σε έλλειψη να μπορεί να “μπλοκάρει” την ελεύθερη πώλησή του, με ένα flag.
  •  Τέλος, εξετάζεται η υποχρέωση της συνταγογράφησης, όλων των ελλειπτικών σκευασμάτων και συγκεκριμένων δραστικών ουσιών, όπως π.χ. τα αντιβηχικά, μετρονιδαζόλη και την βουταμιράτη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για όσο διάστημα παρατηρείται έλλειψη να μην μπορεί να πάρει κάποιος, π.χ. ένα αντιβηχικό από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού. Είναι μια πρόταση την οποία κατέθεσε πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και είναι κάτι που σήμερα ισχύει με τα αντιβιοτικά.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για ελλείψεις φαρμάκων: «Να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα καταργηθεί το δικαίωμα να παίρνεις το φάρμακο απευθείας από το φαρμακείο για τα over the counder (ΟΤC) φάρμακα, αλλά σε ορισμένες δραστικές που είναι σε έλλειψη να εφαρμοστεί η υποχρέωση ηλεκτρονικής συνταγής για όσο διάστημα παραμένει η έλλειψη του σκευάσματος.