Ελλάδα 2016: Γεννιούνται λιγότεροι, πεθαίνουν περισσότεροι και υποδέχεται το 95% των μεταναστών στην ΕΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αφήσει και συνεχίζουν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα κρύα νερά του ανατολικού Αιγαίου αναζητώντας την ελπίδα για σωτηρία στην ΕΕ. Την ίδια ώρα, η χώρα που υποδέχεται το 95% εξ αυτών των απελπισμένων, γηράσκει, φτωχοποιείται και υποφέρει...

Η φτώχεια χτυπά και την υγεία των πολιτών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Κάθε χρόνο μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας με «πολύ καλή» κατάσταση υγείας ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας… Μάλιστα το 2014, «πολύ καλή» υγεία είχε ποσοστό 44,8% έναντι 51,3% το 2009, «καλή» το 28,8% έναντι 24,2% το 2009, «κακή» και «πολύ κακή» 10,7% έναντι 9,7%.

Την ίδια περίοδο, χρόνια προβλήματα υγείας παρουσιάζει ποσοστό 23,9% του πληθυσμού έναντι 22% το 2009 με ποσοστό 23,9% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο» ή «μεγάλο» περιορισμό των συνήθων δραστηριοτήτων λόγω υγείας, έναντι 18,7% το 2009.

Ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της έκθεσης αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες για διάφορους λόγους. Το 2014 ποσοστό 12,7% του πληθυσμού της χώρας έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έναντι ποσοστού 4,1% το 2009.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2014 καταγράφηκαν 92.148 γεννήσεις όταν στην έναρξη της κρίσης το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 117.933. Αύξηση παρουσιάζει ταυτόχρονα ο δείκτης θνησιμότητας στο 10,4 (οι θάνατοι ανά πληθυσμό 1.000 κατοίκων), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται το προσφυγικό και στον τομέα της δημόσιας υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να «τρέχει» ώστε να θέσει σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υγειονομική κάλυψη των χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, το οποίο μέχρι στιγμής ακολουθεί τους ρυθμούς υλοποίησης των περίφημων hot hot spots.
Οι δύο πρώτες προγραμματικές συμφωνίες για την τοποθέτηση 141 ατόμων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπογράφηκαν μόλις πριν από δύο ημέρες.

Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, διαβεβαίωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις εργασίες του 138ου Εκτελεστικού του Συμβουλίου, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών προσφύγων και μεταναστών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι:
Το 2015, 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θάλάσσης στο ανατολικό Αιγαίο. Μέχρι στιγμής, οι αφίξεις για το 2016 πλησιάζουν τις 44.000. Ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 3.500. Τον Ιανουάριο του 2016 ο αριθμός αυτός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στις 1.900 αφίξεις, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ή αγνοούνται, από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τις 70. Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Το 70% από αυτούς είναι πρόσφυγες, (43% από τη Συρία), το 34% είναι παιδιά και το 21% είναι γυναίκες. Το 2015, περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έτυχαν νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που ξεπέρασαν τις 800.000 ευρώ.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνεται η δημιουργία κάρτας υγείας, για την καταγραφή του υγειονομικού προφίλ των προσφύγων και των μεταναστών, με τη δυνατότητα χρησιμοποίησής της στη συνεχεία κατά τη μετακίνηση τους, έως τον τελικό προορισμό. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Μπασκόζος κατά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια τουΠΟΥ, Dr Margaret Chan, και την αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Laura Thompson.

Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο έχει αναλάβει ο ΔΟΜ και συμφωνήθηκε συνεργασία στη δημιουργία της προαναφερόμενης κάρτας σύμφωνα και με σχετική πρόταση του Οργανισμού ώστε να υπάρχει ενιαίο σύστημα καταγραφής των υγειονομικών αναγκών μεταξύ των κρατών-μελών.