Ελκώδης Κολίτιδα: Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες;

  • Iatropedia
Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου και εκτιμάται ότι επηρεάζει σχεδόν ένα εκατομμύριο Αμερικανούς.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που οδηγεί σε φλεγμονή στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια του οποίας δημιουργούνται μικρά έλκη.

Τα συμπτώματα

Λόγω αυτής της φλεγμονής, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, διάρροια, και κόπρανα με αίμα αλλά η σοβαρότητα των επιπτώσεων αυτών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι εξουθενωτική. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, διάφορα φάρμακα και θεραπείεςπου υπάρχουν μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και πολλοί ασθενείς βιώνουν μεγάλες περιόδους ύφεσης.

Εκτός από κοιλιακό άλγος και τη διάρροια σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να επισκεφτούν την τουαλέτα πάνω από 20 φορές την ημέρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, απώλεια βάρους, και απώλεια της όρεξης. Επιπλέον, μερικοί ασθενείς βιώνουν κοινά προβλήματα, αναιμία, δερματικές αλλοιώσεις και μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Αιτίες

Οι γιατροί και οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κληρονομική, ή η διατροφή ή και το άγχος,.

Επιλογές θεραπείας

Οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και η πιο προοδευτικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την χρήση του ανοσοποιητικού τροποποιητές και, πιο πρόσφατα, βιολογικές θεραπείες που μεταβάλλουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

Σε μέχρι το ένα τρίτο των περιπτώσεων ιατρική θεραπεία μπορεί να μην είναι επαρκής για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της ελκώδους κολίτιδας, και οι ασθενείς στροφή προς μια χειρουργική λύση η οποία συχνά περιλαμβάνει την αφαίρεση του παχέος εντέρου, που είναι γνωστή ως μια κολεκτομή.

http://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ταμπού