Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται!

  • Iatropedia
Νούμερο ένα αιτία για την πρόκληση πολλών και σοβαρών προβλημάτων στο στομάχι αποτελεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το 30% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες μολύνσεις στον κόσμο.

Το μικρόβιο αυτό μπορεί και επιβιώνει στο στομάχι του ανθρώπου για χρόνια, χωρίς απαραίτητα να προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, ανάλογα με τα γονίδια και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου (κάπνισμα, στρες, γαστρική οξύτητα, αλμυρές τροφές, κακή διατροφή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, χρήση φαρμάκων), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να αποτελέσει την αιτία για:

Πόνο

δυσφορία

«φούσκωμα» στην κοιλιά

Δυσπεψία

Γαστρίτιδες

Έλκος

Καρκίνο του στομάχου

Λέμφωμα στομάχου (MALT)

Αναιμία

Πρόσφατες κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι 6 φορές μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η μόλυνση με το μικρόβιο είναι ασυνήθιστη στην παιδική ηλικία, γίνεται όμως πιο συχνή κατά την εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων των σοβαρών γαστρικών παθήσεων και στην πρόληψη του γαστρικού καρκίνου.