Έλεγχος και στο αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Έκτακτες συσκέψεις

  • Iatropedia
Ανησυχία επικρατεί και στις υγειονομικές αρχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος σε άνδρα στην περιοχή της Αττικής. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας ενώ ειδικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και στο αίμα που μεταγγίζεται.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έκτακτες συσκέψεις πραγματοποιούνται πλέον στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη μετάδοση της νόσου.

Μάλιστα οι ειδικοί θα ελέγχουν πια και το αίμα στα τμήματα αιμοδοσίας με τη μέθοδο του μοριακού τεστ ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Το πρόβλημα φαίνεται όμως πως εστιάζεται στους ψεκασμούς που δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα γεγονός που ενισχύει την ανησυχία.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε: «Το Υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Βρισκόμαστε όμως σε ετοιμότητα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια Κέντρα αιμοδοσίας».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) το πρώτο περιστατικό επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά. Αφορά σε άνδρα κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Βέβαια η προσοχή των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί λόγω της οικονομικής κρίσης γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδοθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Και όλα αυτά όταν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.

Εξάλλου δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή (Ανατολικά προάστια) έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε και για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι τα τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου; Τι να προσέξετε;

Πως θα γίνεται σε λίγο καιρό ένα χειρουργείο μετά τον έλεγχο ιδιωτικών εταιρειών

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα-φυσικοθεραπευτές

Κραυγή απόγνωσης από 30 χρονη με Σκλήρυνση. Της κόβουν τα φάρμακα