Ελεγχόμενα από το μυαλό «βιονικά» χέρια!

  • Iatropedia
Χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο της «βιονικής ανασυγκρότησης», τρείς Αυστριακοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που αποκτούν ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο προσθετικά χέρια για την αντιμετώπιση αναπηρίας λόγω κακώσεων στα νεύρα

Ήδη οι τρείς άνδρες μπορούν πλέον να βάζουν νερό σε ποτήρι από μια κανάτα, να γυρίζουν το κλειδί και να κόβουν φαγητό με μαχαίρι. Μοιάζουν απλές, καθημερινές δραστηριότητες αλλά πίσω από αυτές κρύβεται επαναστατική τεχνολογία αιχμής. Όλοι είχαν υποστεί κακώσεις λόγω τραυματισμού στα νεύρα του βραχιόνιου πλέγματος, ενός δικτύου νεύρων που αρχίζει από την περιοχή του λαιμού και συνδέεται με την πλειονότητα των νεύρων που ελέγχουν την κίνηση των άνω άκρων. Οι τραυματισμοί αυτοί, συνέπεια αυτοκινητιστικών ή ορειβατικών ατυχημάτων, είναι ιδιαίτερα σοβαροί καθώς αποτελούν εσωτερικό ακρωτηριασμό που χωρίζει αμετάκλητα το άκρο από κάθε νευρικό έλεγχο, επισημαίνει ο Όσκαρ Ασζμαν καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και σχεδιαστής της βιονικής ανασυγκρότησης σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Göttingen στην Γερμανία.

Η νέα τεχνική συνίσταται στον συνδυασμό μεταβίβασης νεύρων, μεταμόσχευσης μυών, ακρωτηριασμού και χρήσης ρομποτικών άκρων που ανταποκρίνονται στην διέγερση των μυών μέσω ηλεκτρικών παλμών. Πριν το χειρουργείο, οι ασθενείς έπρεπε να περάσουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννέα μηνών για να μάθουν πώς να ενεργοποιούν τους μύες για τον έλεγχο ενός εικονικού χεριού με αποκωδικοποιημένα ηλεκτρικά σήματα ενώ μετά έπρεπε να εξασκηθούν στην χρήση του προσθετικού άκρου, προσαρμοσμένου στο μη λειτουργικό μέλος. Τρεις μήνες μετά τον ακρωτηριασμό, τα ρομποτικά χέρια είχαν προσδώσει στους ασθενείς σημαντικά βελτιωμένη λειτουργική κίνηση στα χέρια τους εν σχέσει με τα αποτελέσματα των συνηθισμένων χειρουργικών μεθόδων, λιγότερο πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν έχει χέρια και κατασκευάζει τεχνητά μέλη. ΒΙΝΤΕΟ