Η ελεύθερη πτώση στις τιμές κάποιων φαρμάκων, οδήγησε στην έλλειψή τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΟΠΥΥ
Το 80% των διαβητικών στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνει την φαρμακευτική του αγωγή του, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτού που έχει συμβεί στην αγορά φαρμάκου στη χώρα μας όπου οι τιμές ακολουθούν συνεχώς την κατιούσα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ελλείψεις στη χώρα.

Όπως δηλώνουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακείων έχοντας παρατηρήσει ότι οι περίπου 800 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Ο συνδυασμός δραστικών ουσιών που πρέπει να λάβουν τα περισσότερα άτομα με διαβήτη είναι από μόνο του μια δύσκολη εξίσωση… Αν σε αυτό προσθέσουμε τις παράλληλες εξαγωγές και το γεγονός της συνεχούς μείωσης στις τιμές στη χώρα μας,  καταλαβαίνουμε γιατί κάποια φάρμακα είναι πια δυσεύρετα.

 

Ελλείψεις εξάλλου παρουσιάζουν και άλλοι κωδικοί με τεράστιες διαφορές στις τιμές τους στην Ελλάδα και άλλς ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που τα κάνει ελκυστικά για παράλληλες εξαγωγές. Ένα σκεύασμα μάλιστα που στην Ελλάδα έχει λιανική τιμή 45 ευρώ (λιανική τιμή), στην Αυστρία τιμολογείται 140 ευρώ! Ομοίως μια ινσουλίνη που κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, στη Πολωνία την βρίσκει κάποιος στα φαρμακεία στη τιμή των 200 ευρώ.