ΕΛΕΑΝΑ: Καταστροφικές οι μυοσκελετικές παθήσεις για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων

  • Ρούλα Τσουλέα
μυοσκελετικές παθήσεις
Τα συμπεράσματα διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) για τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι πάσχοντες από μυοσκελετικές παθήσεις.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε στις 4 Οκτωβρίου 2021 η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

Όπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, υπεύθυνος του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες για:

  • Τη συχνή λήψη αδειών ασθενείας
  • Τη μείωση της ικανότητας για εργασία
  • Την πρόωρη συνταξιοδότηση

Έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και στην εθνική οικονομία, πρόσθεσε. Ειδικά οι χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την προσωπική ζωή και την ικανότητα για εργασία.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να είναι 100% σωματικά υγιείς για να εργαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι:

  • Γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους
  • Λαμβάνουν την σωστή υποστήριξη
  • Έχουν ληφθεί στον χώρο εργασίας τους τα κατάλληλα μέτρα και προσαρμογές που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να εργάζονται

Από την πλευρά του, ο φυσικοθεραπευτής Σταύρος Σταθόπουλος, από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τόνισε ότι η επαγγελματική υγεία αφορά το σύνολο του προσωπικού μιας επιχείρησης. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη επενδύοντας σε αυτήν, είπε, καθώς απλές βελτιώσεις μπορούν:

  • Να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα & την αποδοτικότητα
  • Να δραστηριοποιήσουν τους υπαλλήλους

Σύστημα διαχείρισης της επαγγελματικής υγείας

Η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της επαγγελματικής υγείας παρέχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αποτροπή ή τη μείωση στο ελάχιστο των ατυχημάτων και των ασθενειών.

Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου  Φυσικοθεραπευτών μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις να μην σταματήσουν την εργασία τους. Μπορούν επίσης να διευκολύνουν την επιστροφή τους στην εργασία με πλήρη καθήκοντα ή, εάν απαιτούνται, με εναλλακτικά ή τροποποιημένα, πρόσθεσε ο κ. Σταθόπουλος.

Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία μπορούν να επιτρέψουν σε ένα άτομο με μειωμένη ικανότητα εργασίας να επανενταχθεί και να συνεχίσει να εργάζεται. Ταυτοχρόνως, όμως, τα απλά και χωρίς μεγάλο κόστος μέτρα για την υποστήριξη ενός ατόμου με χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να ωφελήσουν όλο το προσωπικό, είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Στόχος είναι η σχεδίαση χώρων/θέσεων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς για ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό, με βάση την εκτίμηση των κινδύνων εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων και τις αρχές της πρόληψης.

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Novartis & Digital Task.

Φωτογραφία: iStock