Ελάχιστες οι διαθέσιμες ΜΕΘ πλέον: Σχεδόν πλήρεις στη Θεσ/νίκη – Μεγάλο πρόβλημα στις παιδιατρικές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΜΕΘ
Η τριδημία γρίπης, κορονοϊού και συγκτυσιακού ιού προκαλεί ασφυξία στη διαθεσιμότητα ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Καλεσμένοι στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», γιατροί έκρουσαν το καμπανάκι για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ. Όπως αναφέρουν, ειδικά οι παιδιατρικές ΜΕΘ είναι σχεδόν πλήρεις ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις κανονικές ΜΕΘ στη Θεσ/νίκη.

«Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων και εμείς επί 20 χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δήλωσε ο  δρ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μιλώντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βελτιωθούν συνθήκες νοσηλείας των παιδιών στο νοσοκομείο όπου εργάζεται τόνισε ότι χάρη σε χορηγία 1 εκατ. ευρώ, προχωρούν τα σχέδια για την λειτουργία, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, της ΜΕΘ Παίδων.

Μια προσθήκη ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση των αναπνευστικών ιώσεων, της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού.

«Ορισμένα άτομα έχουν μεταβεί σε ήδη υπάρχουσες μονάδες ΜΕΘ Παίδων για μετεκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρχει ο αριθμός των νοσηλευτών και των γιατρών που θα καλύψουν επαρκώς τη ΜΕΘ Παίδων» δήλωσε ο κ. Συρογιαννόπουλος σχετικά με την εκπαίδευση των συναδέλφων του και την στελέχωση των παιδιατρικών κλινικών στη Θεσσαλία.

Σχεδόν πλήρεις οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Για τα προβλήματα με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μίλησε και η Ελπίδα Χοχλιόρου, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πόλης.

«Ξεκινάει ευοίωνα αυτή εβδομάδα με μία κενή κλίνη. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο με κάποιες απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με παιδιατρικές κλινικές, που ευτυχώς τα συγκεκριμένα παιδιά δε φάνηκε να χρειαστούν το περιβάλλον της μονάδας. Αναμένουμε και αυτή την εβδομάδα. Είμαστε περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων και τον συγχρωτισμό των μικρών μαθητών ξανά, οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας φαντάζομαι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα» δήλωσε η κ. Χοχλιόρου.

Mιλώντας για την αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τόνισε ότι κάθε χειμώνα οι μονάδες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

«Περνάμε εβδομάδες χωρίς να έχουμε κενή κλίνη. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις κρίσεις. Φέτος, λόγω του ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας παρέμειναν στο σπίτι τους τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια και δεν ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους για να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εμφανίζονται λίγο πιο σφοδρά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού» συμπλήρωσε η εντατικολόγος.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν