«Έλα στο φαρμακείο-Ρώτα τον φαρμακοποιό σου» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα μεγάλο εικονικό φαρμακείο θα στηθεί και θα λειτουργήσει το Σάββατο στις 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στο χώρο του Λευκού Πύργου.

Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν πέντε θεματικές γωνιές παροχής εξειδικευμένων συμβουλών («advisory corners») όπου εθελοντές φαρμακοποιοί, φορώντας τις άσπρες ποδιές τους, θα δίνουν γενικές οδηγίες στους πολίτες για διαχείριση και συμμόρφωση με τη φαρμακοθεραπεία, συμβουλές για θέματα ομορφιάς κι ευεξίας, ενώ θα ενημερώνουν για ζητήματα όπως διακοπή καπνίσματος, γαστρεντερικά προβλήματα-διάρροια, κρυολόγημα, φλεβική νόσος και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η πρωτότυπη αυτή δράση με σύνθημα «Έλα στο φαρμακείο-Ρώτα τον φαρμακοποιό σου» διοργανώνεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου. Στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού, μέσω προβολής των υπηρεσιών συμβουλής, συμμόρφωσης και φροντίδας που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο.

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι «Οι φαρμακοποιοί είναι οι ειδικοί για τα φάρμακά σας», καθιστώντας σαφές ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι άνθρωποι που συμβάλλουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη διασφάλιση της καλής υγείας των πολιτών.

Εκτός από τα «advisory corners», θα υπάρχουν και ενημερωτικά σταντ (info desks) εταιρειών των οποίων τα προϊόντα διανέμονται από τα φαρμακεία, ενώ θα δίνεται και ειδικό έντυπο υλικό του ΦΣΘ. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από δυναμική καμπάνια στο ραδιόφωνο και τα social media.

«Ο Σύλλογός μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κλάδου για ανάδειξη του ρόλου μας στη δημόσια υγεία, πρωτοπορεί και πάλι, δημιουργώντας ένα νέο θεσμό για την Ελλάδα, την «Ημέρα Φαρμακοποιού». Ο εορτασμός της μάς δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το φαρμακείο της γειτονιάς ως κέντρο παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, πέρα από τη βασική υπηρεσία της ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βελτίωση της δημόσιας υγείας και αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και το κοινωνικό πρόσωπό του», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα τονίζει ότι ο ΦΣΘ έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια την εκπαίδευση των μελών του ως βασική προτεραιότητα στις δραστηριότητές του. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης τους αποτελούν τα βασικά εφόδια των φαρμακοποιών για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις. Ταυτόχρονα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας διοργανώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις με θέματα που αφορούν τους πολίτες και πραγματοποιώντας εκστρατείες ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για σοβαρά ζητήματα όπως η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, η ορθολογική χρήση των φαρμάκων και ο εμβολιασμός.

«Στόχος μας είναι να λειτουργούν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητά τους να παρέχουν φαρμακευτικές υπηρεσίες στους πολίτες όπως εμβολιασμός ενηλίκων, μέτρηση πίεσης ή σακχάρου και άλλες. Τις υπηρεσίες αυτές τις παρέχουν σήμερα ούτως ή άλλως, χωρίς όμως να υπάρχουν η θεσμική κατοχύρωση και η αναγνώριση, κάτι για το οποίο η πολιτεία οφείλει να φροντίσει να γίνει πράξη», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι «έχει αποδειχθεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη αν θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία, ενώ συγχρόνως θα προστατευθεί περισσότερο η δημόσια Υγεία μέσω της πρόληψης ασθενειών, της παρακολούθησης της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή τους, της συμβουλής και της φροντίδας».