Ελ. Ναστούλη: «Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι»

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο για κορονοϊό
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, ξέρουμε πως μεταλλάσσεται και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολίου

«Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για τον ιό που δεν είναι ακόμη εποχικός», ανέφερε η κ. Ελένη Ναστούλη, ιολόγος στο University College of London, η οποία μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Πάρε τον Χρόνο σου».

Η κυρία Ναστούλη ανέφερε ότι «υπάρχει έξαρση του κορονοϊού και των ιώσεων, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Βρετανία, από τις αρχές του φθινοπώρου όπου πάρθηκαν και κάποια μέτρα».

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, ξέρουμε πως μεταλλάσσεται και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολίου.

Πρόσθεσε ότι «αυτή την εποχή είναι δεδομένο ότι με το κρύο και τους κλειστούς χώρους θα υπάρχουν κάποια συμβάντα και θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τον καθένα και περισσότερο για στις ευάλωτες ομάδες ενώ όσοι νοσούν θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να υπάρξει ατομική ευθύνη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον θάνατο του 8χρονου παδιού από στρεπτόκοκκο, είπε ότι «ο στρεπτόκοκκος του φάρυγγα είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας αλλά υπάρχουν περιπτώσεις με μεγάλες επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο».

Ιδανική έκβαση το κοινό εμβόλιο για κορονοϊό και γρίπη

Για το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν τα δυο εμβόλια γρίπης και κορονοϊού τόνισε ότι θα ήταν ιδανικό και γίνονται έρευνες πάνω σε αυτό.

Επίσης και τα ενδορινικά εμβόλια θα είναι μεγάλο βήμα βελτίωσης τόσο ως προς τον τρόπο χορήγησης όσο και για την αποτελεσματικότητά τους.

Σχετικά με το εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV είπε ότι «απευθύνεται σε βρέφη, σε μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, σε ανοσοκατεσταλμένους  και έγκυες γυναίκες. Πρόκειται για ένα καινούργιο εμβόλιο για το οποίο, έχουν γίνει μελέτες, πήρε έγκριση στη Βρετανία και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατακόρυφη αύξηση στους θανάτους γυναικών στην εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά καταγράφει η Βρετανία

ΙΣΑ: Σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έναντι της Covid, της γρίπης και του πνευμονιόκκοκου από τον θεράποντα γιατρό

Μήπως πάσχετε από μισοφωνία και δεν το ξέρετε;