Εκτός αποζημίωσης όσα φάρμακα έμειναν εκτός θετικής λίστας!

  • Iatropedia
Δε θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα φαρμάκων (που αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που καλύπτονται από τα Ταμεία), επειδή δεν πληρώθηκε το «εισιτήριο» εισόδου!

Εκτός αποζημίωσης μένουν πολλά σκευάσματα καθώς δεν εντάχθηκαν στη θετική λίστα φαρμάκων. Γιατί έμειναν απ έξω; Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν κατέβαλαν το απαιτούμενο ποσό για την είσοδο των προϊόντων τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ: «ο Οργανισμός ενημερώθηκε για τα σκευάσματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων καθώς οι αντίστοιχες εταιρείες δεν κατέβαλλαν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία τέλος εισόδου καθώς και την προβλεπόμενη επιστροφή (rebate) για το έτος 2011».

Όσα σκευάσματα έμειναν εκτός λίστας και είναι Μη Συνταγογραφούμενα δεν τίθεται θέμα υπαγωγής τους στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. Για τα υπόλοιπα σκευάσματα δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ καθώς «αποκλείονται αυτοδίκαια από τον εν λόγω κατάλογο» υπογραμμίζεται από το φορέα.

Και το ζήτημα είναι πως πολλά άλλα γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα μπορεί να αποκλεισθούν από την αποζημίωση και οι ασθενείς να πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους καθώς «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη καταβολή των προβλεπομένων ποσών και για άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμού και της διενέργειας ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση του καταλόγου».