Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τις περιπτώσεις θρόμβων που παρουσιάστηκαν σε Κρήτη και Λέσβο, σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα AstraZeneca . Στο τραπέζι των ειδικών μπαίνει και η πιθανότητα αλλαγής των ορίων ηλικίας για το εμβόλιο.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιούν οι αρμόδιοι επιστήμονες για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, με αφορμή τα περιστατικά που εμφανίστηκαν με το σπάνιο σύνδρομο εμφάνισης διαταραχών πήξης αίματος – θρόμβων και θρομβοπενίας, λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Πρόκειται για τρία περιστατικά στην Κρήτη, σε ένα 35χρονο άνδρα και δύο γυναίκες 44 και 47 ετών, αλλά και αντίστοιχες δύο περιπτώσεις στη Μυτιλήνη, η μία εκ των οποίων μάλιστα απέβη θανατηφόρα. Χθες μάλιστα υπήρξε και αεροδιακομιδή 37χρονης γυναίκας από το νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» στην Αθήνα και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Ανάμεσα στα θέματα που θα εξετάσει η Επιτροπή Εμβολιασμών με τη συνδρομή της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, η οποία διερευνά τη διασύνδεση των περιστατικών με τη χορήγηση του εμβολίου, είναι και η πιθανότητα αλλαγής των ορίων ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειονότητα των περιστατικών που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως αφορά άτομα ηλικίας έως 55 ετών. Γι’ αυτό και πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν επιλέξει να το χορηγούν στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο γεγονός:

«Επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, νομίζω η Επιτροπή θα δει το θέμα και θα αλλάξει τα όρια, για να σταματήσει πλέον οι καθημερινός προβληματισμός», τόνισε. Και άφησε παράθυρο για αλλαγή των ορίων ηλικίας. «Νομίζω τις επόμενες μέρες θα μπουν νέα όρια», είπε.