«Έκτακτες προσφυγικές ροές»; Αυτό σημαίνει ότι δεν το ξέραμε ότι θα συμβούν;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις αμείωτες προσφυγικές ροές. Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι ούτε έκτακτες είναι , με την έννοια του μη αναμενόμενου, ούτε και υπερβολικές δεδομένων των συνθηκών καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε 25.000 ανθρώπους που λίγο ως πολύ περιμέναμε από πέρσι ότι θα έρθουν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για μερικούς εξ αυτών.

Στη σύσκεψη  για τις… «έκτακτες προσφυγικές ροές» αποφασίστηκε η  ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και θα βρίσκεται  σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) συγκροτείται ένα Συντονιστικό Όργανο στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΑΕΜΥ,  Μεταπτυχιακό  Πρόγραμμα  Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  1η και 2η ΥΠΕ).

Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου θα είναι  η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή  δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταγραφής αναγκών- που ήδη γίνεται- έτσι ώστε να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόρους με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων δομών αλλά και των κέντρων φιλοξενίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και την προμήθεια εμβολίων και υγειονομικού υλικού με γρήγορες διαδικασίες.

Επίσης, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης είναι τα παιδιά (36% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας) θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την οργάνωση της επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός τόνισε ότι σε αυτές τις δύσκολες  ώρες χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συστράτευση όλων των  υγειονομικών δυνάμεων της χώρας αναφέροντας  χαρακτηριστικά:  «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή προσφυγική κρίση με έμφαση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δημόσια Υγεία. Θα διεκδικήσουμε τη συνδρομή της Ευρώπης και την ισοκατανομή του βάρους, αλλά πρωτίστως θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα τα καταφέρουμε καλύτερα από τον καθένα επειδή εκτός από την επιστημονική επάρκεια, υπάρχει στη χώρα και στην κυβέρνηση η απαραίτητη κουλτούρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς».