Έκτακτα μέτρα για τη φυματίωση! Τι αποφασίστηκε

  • Iatropedia
Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της φυματίωσης ειδικά στις φυλακές έλαβαν τα συναρμόδια υπουργεία με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υφυπουργού Υγείας κας Ζέττας Μακρή, με τη συμμετοχή της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κας Τζένης Κρεμαστινού και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας και της Γεν. Δ/νσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυματίωσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της xώρας και την εν γένει αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε αυτά, προτάθηκαν και συναποφασίστηκαν τα εξής:

-Άμεση έναρξη υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, για έλεγχο και αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων φυματίωσης των κρατουμένων όλων των Καταστημάτων Κράτησης του Συγκροτήματος Κορυδαλλού, με ψηφιακό ακτινογράφο ύστερα από αντικατάσταση του υπάρχοντος.

Προς τούτο θα υπάρξει συνεργασία με το Αντιφυματικό Ιατρείο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», το οποίο θα διαθέσει ιατρό πνευμονολόγο- φυματιολόγο, καθώς και με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, εξετάζεται η άμεση διάθεση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δύο ιατρών (παθολόγου και ψυχιάτρου) για τις ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

– Υλοποίηση ενημερωτικού προγράμματος προσωπικού και κρατουμένων για θέματα συνθηκών υγιεινής στα Καταστήματα Κράτησης.

– Δημιουργία στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. θαλάμου αποσυμπίεσης για ανθεκτική φυματίωση, μετά τη μεταφορά των οροθετικών κρατουμένων του Νοσοκομείου σε νέα πτέρυγα που ήδη κατασκευάστηκε.

– Η κατά το δυνατόν στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

– Εξέταση από το Υπουργείο Υγείας του προβλεπόμενου Π.Δ. για ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.

– Επεξεργασία και προώθηση από το Υπουργείο Υγείας Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της φυματίωσης.