Εκστρατεία ενημέρωσης για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θρομβοεμβολική νόσος
Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη φλεβική θρόμβωση διοργανώνει στις 13 Οκτωβρίου (12.00 – 16.00), στην Πλατεία Αριστοτέλους, το Τμήμα Αιμόστασης-Θρόμβωσης της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (δηλαδή η εν τω βάθει φλεβική νόσος και η πνευμονική εμβολή) αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Αφορά όλες τις ηλικίες, και στα δυο φύλα και συχνά υποδιαγνώσκεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπισή της με δυσμενείς και πολύ συχνά θανατηφόρες συνέπειες. Αποτελεί μάλιστα την πρώτη αιτία μητρικής θνησιμότητας στον δυτικό κόσμο, συχνότατη αιτία θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου σε καρκινοπαθείς, η οποία μπορεί να προβλεφτεί και να αποφευχθεί με την κατάλληλη ενημέρωση ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Μία από τις αιτίες εμφάνισης μη προκλητής φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου είναι η θρομβοφιλία, η οποία συζητείται εντόνως στις ημέρες μας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης τα τελευταία χρόνια, γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκστρατεία ενημέρωσης κοινού ή/και ιατρών, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός, αλλά και οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ