Έξαρση ιώσεων: Γέμισαν οι παιδιατρικές ΜΕΘ – Η διαθεσιμότητα ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία για την επάρκεια των παιδιατρικών κλινών, ΜΕΘ, καθώς όπως φαίνεται εξαιτίας της έξαρσης των εποχικών ιώσεων και της γρίπης, εξαντλείται η διαθεσιμότητά τους.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προς το παρόν με τον κορονοϊό, αλλά με μια πιθανή έξαρσή να βρίσκεται προ των πυλών τις επόμενες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία δηλώνουν ότι έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ για παιδιά, στα Νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων. Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.

Επίσης, καλεί τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, και να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.

Δείτε επίσης: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Θωμάς που είχε μεταφερθεί στο Παν/κό Νοσοκομείο Πάτρας

ΠΟΕΔΗΝ: Η διαθεσιμότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ ανά την Ελλάδα

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

  • Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, στις οποίες δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
  • Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 3 παιδιά.
  • Νοσοκομείο «Αττικόν»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.
  • Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, και 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, οι οποίες είναι κενές.
  • Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη ΜΕΘ CΟVΙD, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.
  • Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μεκεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται ΜΕΘ Παίδων. Όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία, διακομίζονται σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, σημειώνει ότι «εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», σχολιάζει.

Σημειώνει, πάντως, πως η δυνατότητα αυτή σπάνια ενεργοποιείται και πως τα χρόνια της πανδημίας δεν χρειάστηκε η λειτουργία περισσότερων κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.