Εξαπλώνεται η φυματίωση στην Αγγλία – Ανησυχούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
φυματίωση
Αυξήθηκαν κατά 11% τα κρούσματα το 2023. Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το 2023 τα κρούσματα που προκάλεσε η φυματίωση στην Αγγλία και οι Αρχές φοβούνται ότι και αυτή η νόσος έχει αρχίσει να ανακάμπτει δυναμικά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) τα κρούσματα φυματίωσης είχαν σταθεροποιηθεί στην Αγγλία μεταξύ 2021 και 2022. Πέρυσι, όμως, παρουσίασαν αιφνίδια αύξηση κατά σχεδόν 11%, ξεπερνώντας ακόμα και τα κρούσματα που καταγράφονταν στα χρόνια πριν την πανδημία.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός αποτελεί ένα υγειονομικό ορόσημο. Όχι μόνο επειδή είχε πολλά κρούσματα και νεκρούς, αλλά επειδή οι περιορισμοί της επηρέασαν όλα τα άλλα νοσήματα και τις διαταραχές. Τα λοιμώδη νοσήματα όπως η φυματίωση, λ.χ., παρουσίασαν δραστική μείωση, επειδή αποφεύχθηκε για σχεδόν 1,5 χρόνο ο συγχρωτισμός ή/και γινόταν με προστατευτικές μάσκες.

Μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας τα λοιμώδη νοσήματα επανεμφανίζονται. Κάτι έχει αλλάξει όμως και η συχνότητά τους είναι απρόσμενα υψηλή. Η δυσφορία έναντι των εμβολιασμών είναι ένας πιθανός λόγος. Ένας άλλος είναι η κλιματική αλλαγή. Όποια κι αν είναι η αιτία, με την πανδημία πήγε πόσο η τεράστια πρόοδος που είχε επιτευχθεί  εναντίον πολλών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ιλαρά και ως φαίνεται η φυματίωση.

Η νέα έκθεση του UKHSA αναφέρει ότι το 2021 είχαν καταγραφεί στην Αγγλία 4.411 κρούσματα. Έναν χρόνο αργότερα καταγράφηκαν ακόμα 4.380. Το 2023, όμως, εκτοξεύτηκαν σε 4.850, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,7%.

Η Αρχή δεν γνωρίζει ακόμα που οφείλεται αυτή η απότομη αύξηση. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι αφορά ανθρώπους γεννημένους εντός και εκτός Βρετανίας. Επιπλέον οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα αστικά κέντρα:

  • Του Λονδίνου
  • Της βορειοδυτικής Αγγλίας
  • Των Δυτικών Μίντλαντς (π.χ. Μπέρμιγχαμ, Κόβεντρυ, Χέρφορντ κ.λπ.)

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η φυματίωση είναι βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, απ’ όπου και μεταδίδεται εύκολα το υπαίτιο βακτήριο. Στα ύποπτα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:

  • Βήχας που διαρκεί επί περισσότερο από 3 εβδομάδες
  • Υψηλός πυρετός
  • Έντονη εφίδρωση τη νύχτα
  • Ανορεξία
  • Απώλεια βάρους

Η φυματίωση αντιμετωπίζεται με παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή, ιδίως εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Φωτογραφία: iStock