Εξαδάκτυλος: «Η Πρωτοβάθμια αποτυγχάνει διαχρονικά, γιατί δεν εισακούονται οι προτάσεις των γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Εξαδάκτυλος
Αυστηρή είναι η παρέμβαση των ιδιωτών γιατρών απέναντι στις προαναγγελίες του υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιοργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. “Κινείται γενικά σε ορθή κατεύθυνση, αλλά οι λεπτομέρειες θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία του”, σχολιάζει στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διατυπώνει τη δυσαρέσκεια του για τις διαρροές από πλευράς υπουργείου Υγείας περί των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΣΥ.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ή ενημέρωση, αλλά και κανένα επίσημο κείμενο που θα απευθύνεται στους γιατρούς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Τύπο για τις σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας.

“Περιμένουμε να το δούμε σε γραπτή μορφή, για να δούμε τις λεπτομέρειες του, γιατί όπως καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τα στοιχεία που θα το καταστήσουν ένα επιτυχές ή ένα ανεπιτυχές νομοσχέδιο”, λέει σχολιάζοντας στο iatropedia.gr τις πρόσφατες εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συνεχίζει:

“Οι γενικές αρχές είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη εξειδίκευση. Το ένα είναι οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές των γιατρών, γιατί αυτές δεν μπορεί να είναι σαν αυτές που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν και δεν απέδωσαν. Αυτές οι αμοιβές θα πρέπει να είναι ανάλογες των υπηρεσιών τις οποίες προσδοκά το σύστημα. Το δεύτερο θέμα που που θα δημιουργήσει πιθανόν προβλήματα, είναι αυτό που περιγράφεται με τον γενικό όρο gatekeeping, που μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες”, λέει.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: Ο νέος “προσωπικός γιατρός” και πώς τον επιλέγουμε – Τέλος στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες από νοσοκομεία

Εξαδάκτυλος: “Δεν εισακούονται διαχρονικά οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου”

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον Υπουργό Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει πως υπάρχει μεν η αναγκαιότητα για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας, όμως, αυτό δεν επισημαίνεται για πρώτη φορά, ενώ όλες οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει, όπως λέει:

“Από το 1929 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να δημιουργηθεί Πρωτοβάθμια και η τελευταία ήταν το 2018. Χωρίς, όμως, να έχουμε επιτύχει το ζητούμενο μέχρι τώρα. Κοινός παρονομαστής μέχρι τώρα στις προσπάθειες που δεν επέτυχαν το ζητούμενο, ήταν ότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου. Επίσης, ένα άλλο κοινό στοιχείο όλων όσων σχεδιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει προσπάθεια αντιγραφής συστημάτων του εξωτερικού, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ένα πλούτο γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον εκμεταλλευτεί και όχι να τον στραγγαλίσει”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΠΙΣ: “Gatekeeping, αλλά … συμβουλευτικό”

Το σύστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ασθενοκεντρικό. Δηλαδή, ο πολίτης ή ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό του, όχι μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί, καθώς επίσης και για πρόληψη (προληπτικό τσεκ απ κλπ).

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι το gatekeeping. Ο προσωπικός γιατρός, δηλαδή, είναι το “κλειδί” που θα ανοίγει όλες τις «πόρτες» του συστήματος Υγείας και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλες ειδικότητες, αλλά και στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Χωρίς τη δική του γνωμάτευση, ο πολίτης δεν θα μπορεί να περνά το κατώφλι των νοσοκομείων, κάτι που θα φέρει φέρει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποσυμφόρηση στην πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, από την άλλη, τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσοκομείου από τον ασθενή και εναντίον του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping).

Η ελευθερία επιλογής είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία του συστήματος, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο: “Η ελεύθερη επιλογή γιατρού είναι βασικό στοιχείο. Και να υπάρχει συμβουλή πριν από την προσέλευση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό θα βοηθήσει πολύ τα νοσοκομεία μας. Αλλά πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα εγγυηθεί την ελευθερία της επιλογής. Εμείς το gatekeeping το προσεγγίζουμε μόνο ως “καθοδήγηση προς τον ασθενή” και δεν θα πρέπει να δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς. Κι επειδή έχουμε πολλούς ειδικούς γιατρούς εκτός νοσοκομείων, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η δυνατότητα παραπομπής όλων”.

Οι αμοιβές των γιατρών

Σημαντική τριβή δεν αποκλείεται να υπάρξει και στο θέμα των οικονομικών απολαβών των ιδιωτών γιατρών που θα εισαχθούν στο σύστημα. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει όλοι οι γιατροί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) να κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με το κράτος, με ειδικό σύστημα αμοιβής ανά ασθενή (capitation). Ένα σύστημα που ακολουθείται και σε χώρες του εξωτερικού, όπως ανέφερε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης. Το ύψος της αμοιβής, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ο ΠΙΣ, από την άλλη, τάσσεται υπέρ της δυνατότητας όλων των ιατρών να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και όχι με capitation.

“Εμείς θέλουμε οι γιατροί να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση και να αμείβονται αντίστοιχα με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Διότι τέτοιου επιπέδου υπηρεσίες -ή και καλύτερες- προσφέρουμε και τέτοιες αμοιβές διεκδικούμε. Έχει σημασία να υπάρξει μια περιγραφή του έργου που θα ζητηθεί από τον γιατρό. Γιατί άλλη η αμοιβή για κάποιον που θα προσφέρει όλων των ειδών τις υπηρεσίες και άλλη αμοιβή για κάποιον που θα παρέχει ένα τμήμα αυτών των υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνεί με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που «θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», όπως αναφέρουν οι γιατροί, «τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των γιατρών κ. Εξαδάκτυλος, θα πρέπει να λυθεί συνολικά το πρόβλημα των δυσλειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι μεμονωμένα το θέμα των χειρουργείων:

“Το σύστημα που έχουμε σήμερα δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Προκηρύσσονται θέσεις και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, ή πολλές φορές είναι λιγότεροι από τις θέσεις που προκηρύσσονται. Η αναδιάρθρωση του συστήματος είναι αναγκαία. Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε μόνο ένα τμήμα του νοσοκομείου για να λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να λυθεί συνολικά. Δεν πρέπει το σύστημα να δημιουργεί προνομιούχες σχέσεις με κάποιους -γιατί έχουμε ένα μεγάλο αριθμό γιατρών- και είναι όφελος όλων να τον “εκμεταλλευτεί” το σύνολο των πολιτών της χώρας. Επομένως μόνο για τα απογευματινά χειρουργεία, ως μεμονωμένο μέτρο, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα να βγουν άνθρωποι από το σύστημα, αλλά πως θα προστατευθούν οι άνθρωποι στο σύστημα”.

Ο ΠΙΣ συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία, αναβάθμιση του μισθού των νοσοκομειακών ιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, όπως λένε τα μέλη του.