Εξαδάκτυλος: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον Πνευματικό για εξηγήσεις

  • Iatropedia newsroom
Εξαδάκτυλος
Αντίθετος με τις άστοχες δηλώσεις του Καθηγητή και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Θέση στο θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του ιατρού Σπύρου Πνευματικού και του στοίχισαν την απόσυρσή του από τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, πήρε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σχολιάζοντας το αν υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως συμμερίζονται απόψεις σαν αυτές που εξέφρασε ο Σπύρος Πνευματικός, ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν τη μάχη, δεν υπάρχουν ελπίδες, εμείς ξοδεύουμε και χρήματα γι’ αυτούς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε πως: «Αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές».

Στη συνέχεια της επιχειρηματολογίας του ο πρόεδρος του ΠΙΣ έδωσε ένα παράδειγμα: «Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα. Αν κανείς τον επαναφέρει μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως. Δύο παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Να μην παρεξηγηθεί αυτό που θα έλεγα. Το δίλημμα πάντοτε είναι τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο. Δηλαδή στη ζυγαριά μπαίνει άνθρωπος και άνθρωπος, δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος. Αυτό είναι απολύτως σαφές», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξαδάκτυλος: Το «τελικό στάδιο» είναι άγνωστο πόσο κρατάει

Περαιτέρω ο πρόεδρος των ιδιωτών γιατρών πρόσθεσε πως το τελικό στάδιο σήμερα δεν διαρκεί όσο κρατούσε πριν από μερικά χρόνια και δεν ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσει.

«Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι κανείς από εμάς δεν έχει τη μαντική ικανότητα να ξέρει ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα διανύσει όσο βαριά ασθενής έχει στα χέρια του και η προσπάθεια είναι αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ανθρώπινο, να απολαμβάνει καλή ποιότητα και να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο».

Επανέλαβε δε πως  δεν μπαίνει ο άνθρωπος με το πορτοφόλι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, «μπαίνει ο άνθρωπος και ο άνθρωπος» και η η μεγαλύτερη χαρά για τους γιατρούς είναι η διάψευση του προσδόκιμου επιβίωσης.

«Δηλαδή τον άνθρωπο που θα πούμε ότι κατ’ εκτίμηση θα ζήσει Χ χρονικό διάστημα να ζήσει 3 Χ, να ζήσει 5 Χ και να είναι και καλής ποιότητας. Και η επιστήμη αυτό το το παρέχει και το παρέχει διαρκώς με κόστος βεβαίως υψηλό, αλλά γι’ αυτό είμαστε επιστήμονες».

Εξαδάκτυλος: Θα καλέσουμε τον Πνευματικό για εξηγήσεις μετά τις εκλογές

Ερωτώμενος αν ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Πνευματικό δήλωσε πως: «Προφανώς θα γίνει μια συζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν θα είναι προεκλογική όμως. Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει εκεί είναι η δικαιοδοσία, αυτή, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ήθελα να σας πω επειδή προσδιόρισα και τον χρόνο δεν θα είναι προεκλογικός ότι αυτό το χρονικό διάστημα. Στις μυλόπετρες της κομματικής διαπάλης, αυτό δημιουργεί προβλήματα για όποιον κληθεί να τη διαχειριστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως».