ΕΚΠΑ: Συνέδριο για την αμυλοείδωση και άλλες σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Θα παρουσιασθούν οι νεότερες εξελίξεις στην κατανόηση και την αντιμετώπιση σπανίων νοσημάτων

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αμυλοείδωση και άλλες σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες θα διεξαχθεί 10-12 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Στη διάρκειά του θα παρουσιασθούν οι νεότερες εξελίξεις στην κατανόηση και την αντιμετώπιση σπανίων νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η μακροσφαιριναιμία του Waldenström
  • Η συστηματική AL αμυλοείδωση
  • Η πρωτοπαθής πλασματοκυτταρική λευχαιμία
  • Το σύνδρομο POEMS
  • Σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες, όπως το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο, οι ιστιοκυτταρώσεις, η συστηματική μαστοκυττάρωση

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας και των γενετικών μηχανισμών πρόκλησης αυτών των νοσημάτων. Η πρόοδος οδήγησε σε νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με σημαντικό όφελος επιβίωσης για τους πάσχοντες. Οι προσεγγίσεις αυτές θα παρουσιασθούν στο συνέδριο από έμπειρους και καταξιωμένους ιατρούς.

Το συνέδριο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ερωτήματα με διλημματικό χαρακτήρα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος, πρόεδρος της Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ., η ανάπτυξη νέων βιολογικών θεραπευτικών επιλογών παρείχε σημαντικά όπλα στην προσπάθεια για ίαση των πασχόντων από τα προαναφερθέντα νοσήματα.

Ταυτοχρόνως, όμως, «δημιούργησε καινούργια ερωτήματα, που μερικές φορές έχουν διλημματικό χαρακτήρα και αφορούν τη θέση των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τη μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή ή τους συνδυασμούς τους με τα παλαιότερα φάρμακα».

Στο συνέδριο, οι συμμετέχοντες ιατροί θα αναπτύξουν αυτά τα θέματα και θα θέσουν τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και αφορούν τα σπάνια αιματολογικά νεοπλάσματα. «Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί θα συμβάλλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, στη σύγκλιση των πρακτικών μας, στον προσανατολισμό και την προώθηση των ερευνητικών προσπαθειών των μελών της εταιρείας», πρόσθεσε ο κ. Τέρπος.

Η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) ιδρύθηκε το 2018. Ένας από τους κύριους στόχους της είναι η εκπαίδευση των επιστημόνων Υγείας και του κοινού σε θέματα που αφορούν τις νεοπλασίες.

Για εγγραφή στο συνέδριο και το πλήρες πρόγραμμά του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΩ.