ΕΚΠΑ: «Απόλυτη επιτυχία για την Ιατρική Σχολή Αθηνών η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα από συγγενή δότη»

  • Iatropedia newsroom
σπάνιες παθήσεις
Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγχαίρει τους Καθηγητές της που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η νοσηλεία της πρώτης ασθενούς στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα από συγγενή δότη.

Η σπουδαία αυτή επέμβαση που μέχρι τώρα γινόταν μόνο σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στελεχών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Λαϊκού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με επικεφαλής τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο, υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής, Καθηγητής Ν. Νικητέας).

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα κέντρο αριστείας και πρωτοπορίας σε πολλά επιστημονικά πεδία, γεγονός που αντανακλάται στην πρώτη θέση που κατέχει στις διεθνείς κατατάξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό και οι απόφοιτοί του διακρίνονται διεθνώς».

Στην κορωνίδα των μεταμοσχεύσεων ήπατος

Η επέμβαση αυτή είναι η κορωνίδα των μεταμοσχεύσεων ήπατος, διευρύνει τη “δεξαμενή” των διαθέσιμων μοσχευμάτων και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος να λάβουν ένα μοναδικό δώρο ζωής διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια του δότη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Χειρουργικής Νικόλαο Αρκαδόπουλο«Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει φτάσει μετά από 186 χρόνια συνεχούς λειτουργίας να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο αριστείας που παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες ασθενείς αντίστοιχες των πιο προηγμένων συστημάτων υγείας του κόσμου. Το Υπουργείο Υγείας ενισχύει σταθερά την προσπάθεια της Ιατρικής Σχολής να παραμείνει στη διεθνή επιστημονική πρωτοπορία προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Συγχαρητήρια στην Πανεπιστημιακή ομάδα ιατρών και νοσηλευτών έδωσαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος.