Εκλογές ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ: Καταποντίστηκε το ΣΥΡΙΖΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις εκλογές της ΟΕΝΓΕ, η παράταξη ΔΗΚΝΙ που πρόσκειται στη ΝΔ, και η ΔΗΠΑΚ  που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ,βγήκαν ενδυναμωμένος από τις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών ενώ στον "Ευαγγελισμό" ο κ. Ηλίας Σιώρας επικράτησε και πάλι, όπως αντίστοιχα έγινε με την παράταξη στην οποία επικεφαλής είναι η κ. Ματίνα Παγώνη στο Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς».

Εξάλλου στην ΕΙΝΑΠ, για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση επικράτησε η Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, ενισχύθηκε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, και υποχώρησε η δύναμη του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία (ΣΥΡΙΖΑ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής.

Αποδυναμωμένη βγήκε από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία, που έχασε από το 2013 περισσότερες από 250 ψήφους με αποτέλεσμα να λάβει 2 έδρες. Η ήττα αυτή προστίθεται σε αυτή που είχε η παράταξη και στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στις εκλογές της ΟΕΝΓΕ, καταγράφηκε και η μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών σε σύγκριση με άλλες εκλογές, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 5.700 νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία οι 4.000! Η ΔΗΚΝΙ έλαβε συνολικά τέσσερις έδρες.

Ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση βγήκε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 22,7% ενώ στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 3 έδρες. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων που έλαβε 3 έδρες.

Τα νοσοκομεία

Στον Ευαγγελισμό όπου δραστηριοποιείται ο κ. Ηλίας Σιώρας, η ΔΗΠΑΚ επικράτησε με τους γιατρούς μέλη της να είναι 226 σε σύνολο 390. Τριάντα ψήφοι δόθηκαν στο Μέτωπο.

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών όπου δραστηριοποιείται η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η παράταξη της, ΔΗΚΝΙ, ήταν πρώτη με 166 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση, με 68 ψήφους, ήρθε η παράταξη ΚΙΝΑΛ.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από όπου προέρχεται ένα άλλο δυνατό συνδικαλιστικό στέλεχος των γιατρών της Αττικής, ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, η παράταξη στην οποία ανήκει, το Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή, κυριάρχησε στις εκλογικές διαδικασίες με 129 ψήφους σε σύνολο 302. Ισχυρή βάση έχει και η ΔΗΠΑΚ όπως αποδεικνύουν οι 87 ψήφοι της. Η ΔΗΚΝΙ έλαβε 66 ψήφους.

Το Μέτωπο, επικράτησε στο Σισμανόγλειο, με 85 ψήφους και στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με 29 ψήφους σε σύνολο 70. Το χαμηλότερο αριθμό ψήφων (1) έλαβε η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία Ανδρέας Συγγρός και Αττικόν.