Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ

  • Iatropedia newsroom
Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων μίλησε και για το ΕΣΥ.

Για την προτεραιότητα που θα δώσει στο ΕΣΥ, εφόσον η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα (08.06.2023) βρέθηκε καλεσμένος της Δανάης Μπάρκα.

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στα δυο τραγικά περιστατικά, με το θάνατο της 63ης στην Κω που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε καρότσα ασθενοφόρου και στο θάνατο 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, που πέθανε, όπως και το αγέννητο παιδί της, γιατί -σύμφωνα με τις καταγγελίες- καθυστέρησε το ασθενοφόρο.

«Πραγματικά αναγνωρίζω τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πριν από τις πρώτες εκλογές είχα πει και είχα παρουσιάσει το σχέδιό μας για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των νοσοκομείων μας, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων. Χαίρομαι που και εσείς, μέσα από τις εκπομπές, αναδεικνύετε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Ειδικά για τις γυναίκες, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια να μπορούμε να τους θεραπεύουμε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα. Σήμερα το πρωί βρέθηκα στον «Άγιο Σάββα» για να ενημερωθώ για ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει, λέγεται «ΟΙΚΟΘΕΝ». Με πολύ απλά λόγια, αντί να πηγαίνεις στον «Άγιο Σάββα» να κάνεις την αντικαρκινική σου θεραπεία, έρχεται ο «Άγιος Σάββας» στο σπίτι σου. Έρχονται δηλαδή ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές και σου κάνουν τη θεραπεία -και τη χημειοθεραπεία σε λίγους μήνες- στο σπίτι σου.

Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας και αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει έμπρακτα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άμα θέλει και έχει την κατάλληλη στήριξη, μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολύ ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται, που μερικές φορές μέσα στον ορυμαγδό της κριτικής και των τραγικών περιστατικών -διότι αυτό το οποίο έγινε ήταν πραγματικά ένα τραγικό περιστατικό- κάπου-κάπου χάνονται.

Αλλά για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας ακούνε σήμερα: ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project «νέο ΕΣΥ» την επόμενη τετραετία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε δε ότι «έχουμε και περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας. Έχουμε και την τεχνογνωσία και τη γνώση και πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά και τη συνεργασία των ίδιων των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη φάση με την πανδημία. Το ξέρουμε καλά».

Αναφερόμενος στο γεγονός πως πρόσφατα πέρασε ξανά COVID-19, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «τον Covid τον πέρασα πολύ ελαφρά, ήπια. Όπως μου έλεγε και το επιτελείο μου ούτε ο Covid άντεξε τους ρυθμούς μου και με εγκατέλειψε γρήγορα».

Στην ερώτηση αν του… άφησε κάτι, απάντησε: «απολύτως τίποτα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μία λοίμωξη και είναι ακόμα εδώ ο Covid, δεν έχει εξαφανιστεί. Δεν είναι πια πανδημία προφανώς, έχουμε δυνατότητα να τον θεραπεύουμε και με φάρμακα τα οποία δεν είχαμε στη διάθεσή μας στην αρχή της πανδημίας, έχουμε τα εμβόλια.

Πιστεύω πια ότι και για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, θα εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο για να μπορούμε, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, να περιορίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».