Εκκολπωματίτιδα: Μάθετε τα συμπτώματα και αν είναι μεταδοτική

  • Iatropedia
Εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή ενός εκκολπώματος (ένας ανώμαλος “σάκος” που σχηματίζεται σε ένα ασθενές σημείο στο τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα). Η φλεγμονή ενός εκκολπώματος προκαλεί πόνο και διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου.

Συμπτώματα

Τα σημάδια ή/και συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

-Πόνος στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς

-Δυσκοιλιότητα

-Ναυτία

-Έμετος

-Διάρροια

-Αέρια στο εντερικό σύστημα

-Μεταβολή στις συνήθειες των καθημερινών εντερικών κινήσεων

-Φούσκωμα

Πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς, πρήξιμο στην κοιλιά και σχηματισμός συριγγίου.

Είναι η εκκολπωματίτιδα μεταδοτική;

Οι αιτίες της εκκολπωματίτιδας είναι είτε λοιμώδεις (βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή), είτε μη-λοιμώδεις (τρόφιμα ή σπόροι που προκαλούν διάβρωση και φλεγμονή, όταν αυτή παγιδεύεται μέσα σε ένα εκκόλπωμα). Ωστόσο, εκκολπωματίτιδα, δεν είναι μεταδοτική.

Για να συμβεί εκκολπωματίτιδα, ένα άτομο πρέπει να έχει εκκολπώματα στο γαστρεντερικό του σύστημα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη τέτοιων εκκολπωμάτων είναι μεταδοτική. Υπάρχουν θεραπείες, για παράδειγμα με μετρονιδαζόλη, σιπροφλοξασίνη, αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, που μπορούν να τερματίσουν την εκκολπωματίτιδα, αλλά νέα εκκολπώματα μπορεί να σχηματιστούν εκ νέου από νέα μόλυνση ή/και άλλους παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή. Δυστυχώς, η εκκολπωματίτιδα μπορεί να επανεμφανιστεί. Μόλις σχηματιστεί ένα εκκόλπωμα, τότε υπάρχει δια βίου κίνδυνος να ξαναμολυνθεί, εκτός αν αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SOS: Αν νιώθετε αυτά, έχετε σκουλήκια ή παράσιτα στο έντερο

Πώς θα καθαρίσετε το πάγκρεας από τις τοξίνες