Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα ενόψει…διακοπών!!!

  • Iatropedia
Σε σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες τους καλοκαιρινούς μήνες, στους οποίους παρατηρείται συνήθως εποχική έλλειψη αίματος λόγω ατυχημάτων, επιδημικών ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και το γεγονός ότι αμελούν κάποιοι να περάσουν από τα τμήματα αιμοδοσίας... Πάντως αυτό το καλοκαίρι που ζούμε, δεν νομίζω να πάνε πολλοί διακοπές!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για την κάλυψη των αναγκών, έχει ζητηθεί η συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη προσέλκυση των στρατευμένων στη συστηματική αιμοδοσία.

Για να διευκολυνθεί η αιμοδοσία στα νοσοκομεία, καλούνται οι διοικήσεις:

-Να μην απασχολείται το προσωπικό των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε αλλότρια καθήκοντα.

-Να τηρείται αυστηρά το ωράριο διενέργειας αιμοληψιών. To ωράριο διενέργειας αιμοληψιών ορίζεται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ή χωρίς μεσημεριανή διακοπή, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτου και Κυριακής και λοιπόν αργιών που θα διενεργούνται από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

-Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας δεν διαθέτουν γιατρό σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους, το κενό αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τον εφημερεύοντα γιατρό του μικροβιολογικού ή παθολογικού τμήματος.

-Οι διοικητές καλούνται να καλύψουν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας με το αναγκαίο προσωπικό.