Έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τους ηπατοπαθείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας", Γιώργος Καλαμίτσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις νέων φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Πρόσβαση στις νέες θεραπείες που χαίρουν οι ασθενείς στις υπόλοιπες δυτικές χώρες, ζητούν οι σοβαρά πάσχοντες ηπατοπαθείς ασθενείς στην χώρα μας. Ειδικά όσοι έχουν προχωρημένη νόσο, επιβάλλεται να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για να παραμείνουν στην ζωή.

Το θέμα ανακινεί και πάλι με επίσημη επιστολή του, ο δραστήριος πρόεδρος του «Προμηθέα», Γιώργος Καλαμίτσης.

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Προς:    Ανδρέα Ξανθό, Υπουργό Υγείας

Κοιν :    Γιάννη Μπασκόζο, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας

Σωτήρη Μπερσίνη, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Παναγιώτα Λίτσα, Προϊσταμένη του τμήματος Φαρμακευτικής Πολιτικής στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ

Γιώργο Νταλέκο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος

Θέμα: Πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, των ασθενών που σήμερα τις έχουνε απόλυτη ανάγκη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε πως υποστηρίζουμε και επιβεβαιώνουμε τα όσα καταγράφονται στην από 15/12/2015 επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, με θέμα τα σοβαρότατα εμπόδια στην πρόσβαση στην θεραπεία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα.

Με πλήρη συνείδηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, αιτούμαστε την άμεση διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης στις καινούργιες θεραπείες, όπως ορίζονται τόσο από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όσο και από αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΕΜΗ.

Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των θεραπειών, από τη στιγμή που είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι αποτελεί εμπόδιο, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί μέσα από διαπραγμάτευση, που άλλωστε, αποτελούσε και τη σχετική δέσμευση του προκατόχου σας, δική σας καθώς και του Γενικού Γραμματέα Δημόσια Υγείας.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πώς συνεχίζουμε να δεχόμαστε καταγγελίες από ασθενείς, που ενώ πληρούν τα κριτήρια πρόσβασης στις καινούργιες θεραπείες λαμβάνουν αρνητική απάντηση από την επιτροπή εγκρίσεων του ΕΟΠΥΥ.

Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, από την στιγμή που πήραν άδεια κυκλοφορίας τα καινούργια φάρμακα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Διοίκηση, την αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος. Διαπιστώνουμε με λύπη μας, πώς η επιτροπή εγκρίσεων δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής την απαιτούμενη συνέπεια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας.

Συγκεκριμένα, για πολλοστή φορά δεχτήκαμε καταγγελία από ασθενή, σε στάδιο κίρρωσης F4, ότι απορρίφθηκε το αίτημα του για καινούργια θεραπεία, με την αιτιολογία πώς δεν έχει κάνει χρήση προηγούμενης θεραπείας! Σημειώστε, ότι ο παραπάνω ασθενής, εμπίπτει στα υφιστάμενα κριτήρια πρόσβασης του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, δεχτήκαμε καταγγελία από ασθενή που πάσχει από αιμορροφιλία, που ενώ έχουν αποτύχει πολλαπλές προηγούμενες προσπάθειες για θεραπεία, δέχτηκε αρνητική απάντηση από την επιτροπή, με την αιτιολογία ότι δεν είναι σε στάδιο κίρρωσης! Τέλος, δεχόμαστε, αναρίθμητες καταγγελίες από ασθενείς που βρίσκονται σε πρωιμότερο στάδιο ηπατικής ίνωσης και ενώ παρουσιάζουν αντένδειξη στην ιντερφερόνη, τελικώς λαμβάνουν αρνητική απάντηση από την επιτροπή!

Ως κλινικός γιατρός γνωρίζετε πώς όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε στάδιο κίρρωσης πρέπει άμεσα να θεραπευτεί καθώς και πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί η νόσος σε πρωιμότερο στάδιο.

Παρακαλώ όπως βρείτε συνημμένη επιστολή, στις 20/11/2015, προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το αίτημά μας για εφαρμογή στην πράξη των υφιστάμενων κριτηρίων αλλά και την απόλυτη ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση τους ώστε να συμπεριλάβουν ασθενείς με σοβαρές συννοσηρότητες, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από θεραπεία με τις καινούργιες φάρμακα.

Σε αναμονή των δικών σας ενεργειών.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του ΔΣ,

Γιώργος Καλαμίτσης