Εκδόθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων – Μειώσεις σε 3.072 φάρμακα

  • Γιάννα Σουλάκη
Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Περισσότερα από 8.000 φάρμακα περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Στα σχεδόν 5.000 από αυτά διατηρείται σταθερή η τιμή. Στα υπόλοιπα μειώνεται έως 7%. Επίκειται ανατιμολόγηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Εκδόθηκε σήμερα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που συμπεριλαμβάνει την αναθεώρηση της τιμής 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στα σχεδόν 5.000 από αυτά διατηρείται σταθερή η τιμή, ενώ στα υπόλοιπα μειώνεται έως και 7%.

Στο νέο δελτίο εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων.

Ειδικότερα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών:

  • Στα 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή χωρίς καμία αύξηση
  • Στα 3.072 μειώνεται η τιμή έως 7%.

Με αυτό τον τρόπο προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος.

Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας, «σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως». Ωστόσο, «το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα έπειτα από 1,5 χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο».

Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τους ΚΑΚ με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους. Ταυτοχρόνως αρχίζει η διαδικασία:

  • Για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)
  • Την επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019

Η αναθεώρηση των τιμών των 8.057 φαρμάκων ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν