Εκδήλωση με «πολιτική χροιά» για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους

  • Iatropedia
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού αλλά και πίεσης της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη επιπλέον μέτρων κατά του παθητικού καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Έτσι, και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος -31 Μαΐου- η Ε.Κ.Ε. οργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, στις 27 Μαΐου 2015, στις 19.30μ.μ. παρουσία συναρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κύριος στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί συνολικά το πρόβλημα του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, οι εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία καθώς και οι ευρύτερες δυσλειτουργίες που προκαλούνται στην καθημερινότητα του πολίτη.

Κύριος στόχος επίσης είναι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν συγκεκριμένη και επίσημη θέση, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία.

Στην εκδήλωση της 27ης Μαΐου, εκτός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους ασθενών και άλλους φορείς, έχουν κληθεί να πάρουν επίσημα θέση και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανου Φούσα και την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, έχουν κληθεί να χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

⦁ Δ. Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας, Βουλευτής Δωδεκανήσου, τέως Υπουργός Υγείας: «Κάπνισμα και Καρδιά»

⦁ Π. Μπεχράκης, Καθηγητής Φυσιολογίας: «Παθητικό Κάπνισμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

⦁ Α. Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Γ.Ν. Τζανείου, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου: «Κάπνισμα και Διαβήτης»

⦁ Δρ. Θ. Ασκητής, Ψυχίατρος-Νευρολόγος: «Κάπνισμα και Σεξουαλική Ζωή»

⦁ Β. Θάνου-Χριστοφίλου, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου: «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο Αντικαπνιστικός Νόμος».

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Από τους θανάτους αυτούς οι 379.000 οφείλονται σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος ή -αλλιώς- παθητικό κάπνισμα, έχει ως συνέπεια ο παθητικός καπνιστής να εισπνέει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες τουλάχιστον 250 είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι καρκινογόνες. Το κάπνισμα επίσης συντελεί σε περίπου τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Αν μάλιστα συνδυαστεί με κάποιον άλλο κύριο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία) ανεβάζει πολλαπλασιαστικά τον κίνδυνο θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Παρόλα αυτά, η Ελληνική Πολιτεία, μέχρι σήμερα, δεν έχει εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι ώστε να προασπίσει την υγεία των παθητικών καπνιστών και γενικότερα των πολιτών.