Εκδήλωση Γενικού Επιτελείου Στρατού και ΑΚΟΣ: «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με όχημα την Τέχνη,  το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ΑΚΟΣ φέρνουν κοντά ογκολογικούς ασθενείς, αποθεραπευμένους από τον καρκίνο και τους θεραπευτές τους, με στόχο να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπευτικής διαδικασίας. Η εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής», θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 12.00, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.  

Στο πλαίσιο της θα εκτεθούν έργα ογκολογικών ασθενών αλλά και αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, οι οποίοι εκφράζουν μέσα από σκίτσα τους τα συναισθήματα τους, για το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο. Τα έργα τους θα πλαισιώσουν φωτογραφικά έργα γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων, οι οποίοι μέσα από φωτογραφικές «ιστορίες ψυχής και ρόλους», μιλούν για τη ζωή και την κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο.

Η εκδήλωση με την οποία συνδιαλέγονται Τέχνη και επιστήμη, εντάσσεται στις κοινές δράσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής» που προβλέπει  Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ, έχει ανακηρύξει τον 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

ΑΚΟΣ

H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων.

Στη συνοδοιπορία  της ΑΚΟΣ με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το επιστημονικό της δυναμικό όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.

Με αφορμή την εκδήλωση η πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη τονίζει:

«Χαίρομαι που η συνεργασία μας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μάς επιτρέπει να μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη μέρος της έκθεσης με έργα αποθεραπευμένων και γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων, που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε στην Αθήνα, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος.

Καθημερινά διαπιστώνω ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να εκφράσει αβίαστα τα θέλω και τις ανησυχίες του, γιατί αφενός δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και αφετέρου ακόμη και σήμερα, νοιώθει ότι δεν έχει την νομιμοποίηση να αποτελεί μέλος ενός ισότιμου διαλόγου, αν και το θέμα τον αφορά άμεσα. Η ασθένειά του, τον κάνει να νοιώθει φοβισμένος, ανήμπορος και ευάλωτος.

Εμείς οι γιατροί οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτήν την συνθήκη και να κάνουμε τον ασθενή να αισθανθεί άνετα προκειμένου να συνεργασθεί μαζί μας για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από το να ανακτήσει την υγεία του.  Μέσα από τα έργα που εκθέτουμε- με αγάπη αλλά και ευγνωμοσύνη γιατί μάς τα εμπιστεύθηκαν-  γινόμαστε κοινωνοί  του συναισθηματικού κόσμου των ογκολογικών ασθενών αλλά και των αποθεραπευμένων»

Η προσπάθεια που καταβάλλεται και ο στόχος- που είναι η θεραπεία- είναι διακριτά στάδια στις περισσότερες ζωγραφιές. Σκάλες στα σκίτσα αποτυπώνουν την έννοια της ανάβασης στη θεραπευτική πορεία των ογκολογικών ασθενών, ανθρώπινες φιγούρες είτε ελλιπείς στο μέσον της προσπάθειας είτε ολοκληρωμένες μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την αποθεραπεία, με τον ασθενή να αγωνίζεται να προσδιορίσει και να απεικονίσει το σώμα του.

Κάποτε το σώμα παίρνει τη μορφή ενός δέντρου που σαν τον θεό Ιανό έχει δύο όψεις: η μία αγριεμένη και μαραζωμένη, με πεσμένους καρπούς και φύλλα. Η άλλη πλευρά γεμάτη χρώμα, ζωή και λουλούδια. Μία εικόνα που μας καλεί να συλλογιστούμε τη ρήξη στη συνέχεια των πραγμάτων την οποία βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

Στη συλλογή, ταξινόμηση και την εν δυνάμει ερμηνεία των εικόνων, συνέβαλε η  συνεργάτιδά της ΑΚΟΣ, κλινική ψυχολόγος Ελένη Ταρναράη οποία υπογραμμίζει:

«Η επιστήμη της ψυχολογίας συντέλεσε καθοριστικά στο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ασθενής δεν είναι rebus, δηλ. δεν είναι αντικείμενο, αλλά προσωπικότητα που οφείλουμε να σεβόμαστε. Ο ασθενής δεν είναι μία απρόσωπη μονάδα αλλά μία ξεχωριστή περίπτωση στην οποία πρέπει να σκύψουμε με ενδιαφέρον, προσαρμόζοντας στις δικές του αποκλειστικές ανάγκες τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Η εξατομικευμένη θεραπεία που είναι η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση στους ογκολογικούς ασθενείς, όχι μόνο βελτιώνει  θεαματικά την ποιότητα της ζωής του ασθενούς αλλά  αποτελεί και την αναγκαία συνθήκη για την αποθεραπεία του».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η βραβευμένη φωτογράφος Μάρω Κουρή.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Θεοδώρα Αυγέρη. Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στάθης Μαντζώρος και Ιωσήφ Πολυζωίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11.30-12:00 Προσέλευση

Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού

Χαιρετισμός

12:30-14.00 Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής

«Ιστορίες Ψυχής – Ρόλοι Ζωής»

Ελένη Ταρναρά, Κλινική Ψυχολόγος, «Λόγω Ψυχής» – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική́ Ψυχοθεραπεία

Ζωγραφίζοντας τον καρκίνο: ένα σύγχρονο αφηγηματικό εργαλείο

Ελένη Ντελιοπούλου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ)

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»

Δρ. Χάρης Καρανικιώτης, Παθολόγος- Ογκολόγος

«Η εξέλιξη της θεραπείας του καρκίνου

Μαρία Κοκορότσκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Μ.Φ.Θ)

Η δύναμη μέσα μας

Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας Παθολόγος-Ογκολόγος

Ο γιατρός και οι ρόλοι της ζωής του.