Εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ένας ασθενής που δεν θέλει να αποχωριστεί το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών… 25 ιστορίες, 25 πορτρέτα ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος το 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα.    Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας "Στιγμές αλήθειας" της Μαριλένας Σταφυλίδου και το ντοκιμαντέρ "25 χρόνια χωρίς σύνορα - The Untold Stories" του Γιάννη Μαυρογένη, αποτυπώνονται 25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από τον πόλεμο στο Ιράκ ως την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική και την προσφυγική κρίση του σήμερα.

Η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 1993 και με φωτογραφικές αποστολές από την Παλαιστίνη και τη Σερβία, μέχρι την Ινδία και το Ιράκ στο ενεργητικό της, «βάζει στο κάδρο» 25 πρόσωπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόσωπα που όχι μόνο αποτυπώνονται στο φακό, αλλά που έχουν γράψει την ιστορία του Ελληνικού Τμήματος. «Σε αυτήν την έκθεση προσπάθησα να αποτυπώσω στα πρόσωπά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις δικές τους προσωπικές στιγμές αλήθειας», αναφέρει η φωτογράφος. (Διάρκεια έκθεσης 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00).  

Προσωπικές, ανέκδοτες και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στιγμές συγκινητικές, γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο. Αφηγήσεις που δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης στην αναζήτηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων, ξένοι που ήρθαν κοντά για μια στιγμή και η μοίρα τους άλλαξε για πάντα. 

Αυτές τις προσωπικές ιστορίες κατέγραψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαυρογένης σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, «25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold Stories» (Σάββατο 21/11, ώρα 20:00), κατoρθώνοντας να χωρέσει μέσα σε 70 λεπτά τις μεγαλύτερες νίκες, αγωνίες και προκλήσεις του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας και το ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση για το κοινό με τίτλο: «Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα» (Παρασκευή 20/11, 18:00), κατά την οποία θα αναλυθούν οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, της κοινωνίας και της ίδιας της Πολιτείας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (Σάββατο 21/11, 10.00-18.30) για όλους εκείνους που επιθυμούν μια ξεχωριστή επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς σύνορα. 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 20:00 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας» της Μαριλένας Σταφυλίδου. Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν