ΕΚΑΒ: Οι ένστολοι που κάνουν τους διασώστες στα νησιά στοιχίζουν περισσότερο από τους γιατρούς

  • Iatropedia newsroom
ΕΚΑΒ
Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ από ένστολους στοιχίζει περισσότερο από την πρόσληψη γιατρών και διασωστών.

Στα κέντρα υγείας, ειδικά στα νησιά, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα ένστολοι από τον στρατό και την αστυνομία να αναλαμβάνουν τον ρόλο διασώστη στο ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, η εκπαίδευσή τους είναι μη επαρκής, ενώ η μετακίνησή τους στα κέντρα υγείας κοστίζει πάρα πολλά χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ.Μιχάλης Γιαννάκος, έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στη κάλυψη πολλών περιοχών της χώρας με ΕΚΑΒ, από μετακινήσεις ενστόλων στα κέντρα υγείας που κάνουν τους διασώστες χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

«Οι ένστολοι που μετακινούνται στα κέντρα υγείας είναι άσχετοι με τις διακομιδές και με εκπαίδευση λίγων ωρών μίας ημέρας αναλαμβάνουν τη διακομιδή εκτάκτων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους διακομιζόμενους ασθενείς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ταυτόχρονα το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές συνοδεία ενστόλου είναι εκτεθειμένο σε ποινικά αδικήματα σε περίπτωση κατάληξης του διακομιζόμενου ασθενούς. Βλέπετε, μπορεί ως πλήρωμα ασθενοφόρου σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, να είναι ένας ένστολος και ένας υγειονομικός οποιασδήποτε ειδικότητας άσχετοι και οι δύο με την ειδικότητα του διασώστη», προσθέτει ο κ.Γιαννάκος.

Πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως τα έξοδα διαμονής τους

Ο ίδιος καταγγέλει ότι το κόστος μετακίνησης ενός ενστόλου σε κέντρο υγείας για να κάνει τον διασώστη ξεπερνάει κατά πολύ τη πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού ή δύο μόνιμων διασωστών για να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών.

Ένας ένστολος που μετακινείται σε κέντρο υγείας ως διασώστης για ένα μήνα λαμβάνει το μισθό του, καθώς επίσης επίδομα 700 ευρώ από το στρατό. Επίσης, από την υγειονομική περιφέρεια λαμβάνει τα έξοδα ενοικίασης ξενοδοχείου που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. «Από ότι μας πληροφορούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις υγειονομικές μονάδες των νησιών υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ένστολους να μετακινηθούν ως πληρώματα ασθενοφόρου. Γι’ αυτό κάθε μήνα αλλάζουν», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αυτό είναι κακό για εμάς γιατί μέχρι κάτι να μάθουν από διάσωση φεύγουν. Γιατί να μην δίνουμε αυτά τα χρήματα ως κίνητρα για πρόσληψη στα νησιά μας σε νέους γιατρούς , νοσηλευτές και πραγματικούς διασώστες; Φυσικά για να μην αμφισβητηθούμε, έχουμε στη διάθεσή μας εντάλματα πληρωμής και 4.000 ευρώ σε ενστόλους από την υγειονομική περιφέρεια για ένα μήνα διαμονής σε ξενοδοχείο», καταλήγει.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI