ΕΚΑΒ για 37ο Μαραθώνιο: 1.000 δρομείς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, 46 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, 2 με έμφραγμα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Σαρανταέξι δρομείς χρειάστηκε να μεταφερθούν κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας σε εφημερεύονται νοσοκομεία της χώρας, δύο άνθρωποι υπέστησαν έμφραγμα και εννέα παραμένουν για νοσηλεία. Οι τρεις από αυτούς σοβαρά. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια από το ΕΚΑΒ αγγίζει τους 1.000, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κέντρου.

Σχεδόν 1.000 δρομείς, σύμφωνα με τον απολογισμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) χρειάστηκαν επείγουσα φροντίδα, λόγω προβλημάτων υγείας που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, σε μια κολοσσιαία επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε, ως απόλυτα επιτυχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΚΑΒ, κατά τη διάρκεια του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, επί δύο ημέρες,  έπρεπε να παράσχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και υγειονομική κάλυψη προς τους 60.000 και πλέον συμμετέχοντες, με σχεδόν όλη τη δύναμη του στους δρόμους.

Η δύναμη του ΕΚΑΒ, από την έναρξη της διοργάνωσης το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου έως και τον τερματισμό της κλασσικής διαδρομής του Μαραθώνιου το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019, παρείχε την παρακάτω βοήθεια σε συμπολίτες μας:

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Από την Τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθώνιου (Τύμβος Μαραθώνα, 12:30) αλλά και με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου των 10χλμ (17:00), οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν:

  • σε δεκαοκτώ (18) συνολικά περιστατικά εκ των οποίων:
  • 1 (ορθοπεδικού τραυματισμού) που διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο «ΛΑΪΚΟ» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών,
  • 17  στους οποίους υπήρξε παροχή των πρώτων βοηθειών, από τους Διασώστες και Γιατρούς του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε:

  • είκοσι οκτώ (28) συνολικά περιστατικά εκ των οποίων:
  • είκοσι έξι  (26) διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς»,
  • ένα (1) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία»
  • (1) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Παραμένουν για νοσηλεία

Εξ αυτών, παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς» επτά (7) ασθενείς εκ των οποίων οι τρεις (3) σε πιο σοβαρή κατάσταση και συγκεκριμένα, οι δυο με έμφραγμα μυοκαρδίου, οι οποίοι και εισήχθησαν στη Καρδιολογική Μονάδα του, ενώ ο τρίτος με πρόβλημα νευρολογικής φύσεως, ο οποίος και παραμένει για νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική.

Οι υπόλοιποι τέσσερις (4) ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στη Καρδιολογική Κλινική, του εν λόγω Νοσοκομείου, για περεταίρω νοσηλεία.

Επίσης, για περαιτέρω νοσηλεία, θα παραμείνουν στις αντίστοιχες παθολογικές κλινικές ο ένας (1) ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» καθώς και ο ένας (1) ασθενής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

‘Οσο για τους πολίτες που χρειάστηκαν υγειονομική βοήθεια; Πρόκειται για δρομείς που δεν είναι επαρκώς γυμνασμένοι, καθώς είναι γνωστό ότι ο Μαραθώνιος απαιτεί σοβαρή πολύμηνη προετοιμασία, προπόνηση και καλή διατροφή. Άλλοι πάλι φαίνεται ότι υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους, ενώ υπήρξαν και κάποιοι δρομείς που εκδήλωσαν παθολογικά συμπτώματα, χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια αναπνευστική ή άλλη νόσο. Αρνητικό ρόλο, πάντως, σε όσους υπέστησαν κατάγματα και θλάσεις έπαιξε κυρίως το ολισθηρό οδόστρωμα, λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί κατά τις πρωινές ώρες.

ΕΚΑΒ: Παρασχέθηκε επιτόπου ιατρική βοήθεια σε 1.000 συνολικά αθλητές

Στα 4 Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας και στους 11 αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε τρακόσιους (300) και πλέον αθλητές, ενώ κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων της ημέρας δόθηκαν πρώτες βοήθειες, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο, σε χίλιους (1000) και πλέον συμμετέχοντες.

«Η επιτυχημένη διεκπεραίωση του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας ήταν αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας αλλά και του επαγγελματισμού στελεχών του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ (Ε.Σ.ΚΕ), των Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, των Γιατρών, των Νοσηλευτών αλλά και των Διαβιβαστών του, οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την Οργανωτική Επιτροπή Μαραθώνιου, την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ αλλά και πολλών ομάδων εθελοντικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κ.α.)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.