Ειρήνη Αγαπηδάκη: Με την πρόληψη καθιστούμε την υγεία κάθε ανθρώπου προτεραιότητα

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγαπηδάκη
Η χώρα μας διενεργεί το μεγαλύτερο στην ιστορία της πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο, καρδιαγγειακά.

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά που διενεργεί η χώρα μας, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι δράσεις απευθύνονται σε εκατομμύρια ενήλικες πολίτες. Συνιστούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε με τον καρκίνο του μαστού και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1,3 εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.

Τις επόμενες μέρες αρχίζει το σκέλος του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Και το β’ εξάμηνο του 2024 αναμένεται να αρχίσει το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αγαπηδάκη, «με την πρόληψη ως κλειδί για την υπεράσπιση της υγείας μας και τις τακτικές εξετάσεις ως το βήμα προς μια ζωή γεμάτη ευεξία, καθιστούμε την υγεία κάθε ανθρώπου προτεραιότητα και αναδεικνύουμε ένα υγιές μέλλον».

Για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών. Παρέχει δωρεάν τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ), HPV-DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία από ειδικούς γιατρούς.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Την άλλη εβδομάδα τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις – Ποιες γυναίκες προηγούνται

Η κυρία Αγαπηδάκη διευκρινίζει ότι η δωρεάν βιοψία αφορά και τη διενέργεια και τη λήψη του δείγματος. «Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τις γυναίκες. Δεν θέλουμε καμία γυναίκα να σκεφτεί το κόστος που μπορεί να συνεπάγεται ο εντοπισμός ευρήματος στην πρώτη εξέταση, γιατί αυτό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν ακόμα και τη βασική εξέταση», τονίζει.

Υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διατίθενται δωρεάν προς όλες τις γυναίκες. Υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Καλύπτει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες».

Σημειώνει ότι όλες οι προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Σπύρος Δοξιάδης» είναι εντελώς δωρεάν. «Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις προληπτικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι όλοι να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, να μην τις αναβάλλουν, ώστε να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται», αναφέρει η κυρία Αγαπηδάκη.

Για τον καρκίνο του μαστού

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρεται και στην επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται από τα 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

«Η ένταξη των νέων ηλικιακών ορίων για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο πρόγραμμα γίνεται άμεσα, με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης στο τρέχον νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή, θα αποσταλούν και τα sms για τη διενέργεια ψηφιακών μαστογραφιών, υπερήχων και επισκέψεων σε γιατρό σε περίπτωση εντοπισμού ευρήματος και στις νέες δικαιούχους», εξηγεί.

Φωτογραφία: Eurokinissi