Ειρ. Αγαπηδάκη: Σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγαπηδάκη
Ημερίδα του Υπουργείου Υγείας. Τι είπαν οι υφυπουργοί Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους και Δ. Βαρτζόπουλος.

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν τα μέσα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμπληρώνοντας πως σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για αναδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να μειωθεί η πίεση σε αυτά.

«Υπάρχουν τα εργαλεία για να βελτιωθεί η κατάσταση», είπε απευθυνόμενη στους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. «Το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει την δυνατότητα να λύσουμε αρκετά προβλήματα… Είναι ξεκάθαρη η ευθύνη των διοικήσεων σε πολλές περιπτώσεις».

Η κυρία Αγαπηδάκη έκανε τις επισημάνσεις αυτές σε ημερίδα του Υπουργείου Υγείας, που διεξάγεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.  Όπως είπε, τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργούν πίεση στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμηση της ΠΦΥ. Έως ότου, όμως, ολοκληρωθεί το νέο μοντέλο, «ο ρόλος των διοικητών είναι σημαντικός», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης πως «o ασθενής πρέπει να κατανοεί το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται. Αν αυτό δεν συμβαίνει έχουμε αποτύχει».

Διαβάστε ακόμα Α. Γεωργιάδης: «Θα υπάρξει έλεγχος για τις λίστες χειρουργείων – Δεν θα ανεχθώ ανισότητες»

Ομαδική δουλειά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός υγείας Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως «η συντριπτική πλειονότητα των διοικητών που βρίσκεστε εδώ σήμερα ήταν τιμή και μεγάλη πρόκληση να θητεύσετε στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας».

Το αποτέλεσμα στην Υγεία έρχεται με ομαδική δουλειά και μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, επισήμανε. Έκανε επίσης λόγο για «συγκεκριμένες και μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο σύστημα υγείας».

«Θα κληθείτε να κάνετε αλλαγές στα νοσοκομεία σας και να σκεφτείτε ότι είμαστε… καταδικασμένοι να πετύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος επισήμανε πως είναι «μοναδικό φαινόμενο για τη χώρα να έχουμε εντός των 10 πρώτων ημερών του έτους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία». Αναφερόμενος στις προμήθειες είπε ότι πλέον γίνονται βάσει των αναλώσεων της προηγούμενη χρονιάς και πρόσθεσε πως η δημιουργία της κεντρικής αρχής προμηθειών είναι σημαντική, γιατί μπορούν πλέον να υλοποιούνται μέσα από αυτήν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi