ΕΙΝΑΠ: Το ΚΕΣΥ στερεί τη δυνατότητα εξειδίκευσης στη λοιμωξιολογία σε γιατρούς του ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την επιστημονική εκπαίδευση των γιατρών ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, η πρακτική που εφαρμόζει τελευταία το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εξαντλεί τα όρια του νόμου, στερώντας από νεοδιορισμένους επιμελητές Β την δυνατότητα να κάνουν εξειδικεύσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία, το ΚΕΣΥ -όπως λέει η καταγγελία οδηγεί «σε διακριτική επιλογή ιδιωτών έναντι των γιατρών του ΕΣΥ, τη στιγμή που, στα νοσοκομεία, η ύπαρξη λοιμωξιολόγων είναι όσο ποτέ απαραίτητη».

Οι γιατροί καλούν το Υπουργείο Υγείας να αναμορφώσει άμεσα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το ΚΕΣΥ να διευκολύνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που επιθυμούν περαιτέρω εκπαίδευση επιστημονική εξέλιξη, «πόσο μάλλον όταν ήδη έχουν την συναίνεση των αντιστοίχων επιστημονικών και διοικητικών οργάνων των νοσοκομείων τους».

Η εξάλειψη ενός από τα τελευταία κίνητρα που προσέλκυαν τους νέους γιατρούς στο ΕΣΥ θα χαθεί «με ανυπολόγιστες συνέπειες», προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ.