ΕΙΝΑΠ: Το θέμα των επικουρικών κρατάει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε εγρήγορση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αυριανή 4ωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά (9 πμ με 3 μμ) σηματοδοτεί την κορύφωση της διαφωνίας των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσάι του υπουργείου Υγείας που αντιμετωπίζει τους επικουρικούς γιατρούς ως ένα μπάλωμα υποστελέχωσης που μπορούν να αφαιρούν και να ξαναβάζουν όποτε θέλουν...

 

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση της ΕΙΝΑΠ:

Τη Δευτέρα 24/10/16 μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας για το θέμα των επικουρικών, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και μέλη του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ.

Στη συνάντηση αυτή η ΕΙΝΑΠ έθεσε για μια ακόμα φορά την ανάγκη των άμεσων προσλήψεων στο ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, όπως και την κάθετη διαφωνία της στην απόλυση τώρα επικουρικών γιατρών. Επειδή η θέση του Υπουργού ήταν ότι δεν συμφωνεί με το θεσμό των επικουρικών, αλλά αυτός θα διατηρηθεί, ζητήσαμε να δοθεί τουλάχιστον παράταση της θητείας σε όλους τους επικουρικούς που υπηρετούν σήμερα στο σύστημα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητήσαμε, επίσης, να διοριστούν και οι γιατροί της λίστας, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν θέσεις για όλους.
Για όλα αυτά ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας απαντούσε την επομένη. Όντως, την Τρίτη 25/10/16 υπήρξε δελτίο Τύπου του Υπουργείου για το θέμα, όπου λίγο έως πολύ φαίνεται ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις απόψεις τους και έτσι άμεσα 300 περίπου επικουρικοί που η σύμβασή τους λήγει, θα απολυθούν.

Το ίδιο βράδυ, 25/10/16, η ΕΙΝΑΠ συγκάλεσε σύσκεψη των επικουρικών γιατρών στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και εποικοδομητική συζήτηση και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους επικουρικούς γιατρούς που παρευρέθηκαν και εκπροσωπούσαν το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

Η συγκέντρωση των επικουρικών στις 25/10/16 πρότεινε για να αποφασιστούν στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τις παρακάτω μορφές κινητοποίησης από εδώ και πέρα:

Στις 3/11/16, ημέρα Πέμπτη, να πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ, από τις 11 π.μ. – 3 μ.μ., και οι γιατροί να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις ΥΠε που ανήκουν (1η ή 2η ) στις 1 το μεσημέρι. Πανελλαδική κινητοποίηση που θα αποφασίσει και θα οργανώσει η ΟΕΝΓΕ, μετά από κατάλληλη προετοιμασία.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 24/11/16 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, όπου κανένας επικουρικός να μην είναι σε εφημερία και προσωπικό ασφαλείας. Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού. Κάλυψη των κενών των νοσοκομείων με μόνιμες θέσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ    ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ