ΕΙΝΑΠ: «Τα μέχρι στιγμής 5.000 απογευματινά χειρουργεία είναι ελάχιστα, μπροστά στα 100.000 που περιμένουν»

  • Γιάννα Σουλάκη
χειρουργεία
"Πρόκληση" χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροι του ΕΣΥ, ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποτελούν προσφορά στους «μη έχοντες τη δυνατότητα» να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί «πρόκληση για το λαό που καλείται να ξαναπληρώσει για την περίθαλψή του».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),  «το παραμύθι για δήθεν μείωση της λίστας αναμονής έχει καταρριφθεί
πανηγυρικά (μέχρι στιγμής 5.000 απογευματινά χειρουργεία σε σύνολο 100.000 ασθενών που περιμένουν)»

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η κυβέρνηση αρχικά επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» «κερνώντας» τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία μόνο δωρεάν δεν είναι, αφού τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης ο λαός τα χρηματοδοτεί (επί της ουσίας έδωσαν ελάχιστα για να κερδίσουν πολλά περισσότερα).

Φιάσκο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές

Εντωμεταξύ, οι γιατροί καταρρίπτουν και το αφήγημα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ζεστό χρήμα» που ρέει προς τους κλινικάρχες..

«Οι τελευταίες εξελίξεις με τα sms που στέλνει το Yπουργείο σε ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής και τους λέει ότι μπορούν να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα στέλνουν νέο ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες και συνιστούν νέα αφαίμαξη από τις τσέπες των ασθενών», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ διεκδικεί και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να διεκδικήσουν πιο δυναμικά να ανοίξουν οι 100 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διπλασιασμό των μισθών όλων των νοσοκομειακών γιατρών και επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.

Ζητούν, μάλιστα από τους συναδέλφους τους, να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 6 Ιουνίου ώρες 08:00 – 11:00.