ΕΙΝΑΠ: «Κίνδυνος διασποράς κορονοϊού στο Τζάννειο από εσπευσμένη απόφαση της 2η ΥΠΕ να νοσηλεύει COVID-19»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΙΝΑΠ
Ανέτοιμο επιχειρησιακά να δεχθεί περιστατικά COVID-19 είναι το "Τζάννειο" νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο διασποράς στο νοσοκομείο, σύμφωνα με καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ενημερώθηκε, σύμφωνα με την καταγγελία, για την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να δηλώσει ότι το νοσοκομείο είναι «επιχειρησιακά έτοιμο» να νοσηλεύσει ασθενείς με COVID-19, κατόπιν εντολής της 2ης ΥΠΕ και στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων αναφοράς.

«Αυτό δεν ισχύει», αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ και συνεχίζουν: «Ο μεν χώρος υποδοχής είναι κτιριακά ακατάλληλος και υπό επισκευή, το δε προσωπικό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, με αποτέλεσμα οι γιατροί του νοσοκομείου να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες και πολλές φορές να εφημερεύουν δύο συνεχόμενες μέρες. Οι γιατροί που καλούνται Για να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος ενημερώνονται τηλεφωνικά μια μέρα πριν. Συχνά, αμέσως μετά την εφημερία στην μονάδα COVID-19, επιστρέφουν στα τμήματά τους, που εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο διασποράς του ιού ενδονοσοκομειακά».

ΕΙΝΑΠ: «Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό»

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η λειτουργία της εν λόγω μονάδας, για να είναι ασφαλής, προϋποθέτει τη στελέχωσή της με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το νοσοκομείο δεν μπορεί να την επωμισθεί αφού οι παθολογικές κλινικές και οι γιατροί ΤΕΠ είναι ήδη ελάχιστοι.

«Ζητάμε από τη 2η Υ.Πε. να ανακαλέσει την απόφασή της μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες (πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού, περάτωση επισκευών στο κτίριο) ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του ιατρικού προσωπικού όσο και των ασθενών», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.