ΕΙΝΑΠ για προσωπικό γιατρό: «Αμειβόμαστε με ψίχουλα, γι’ αυτό παραμένουν κενές, χιλιάδες θέσεις γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τις νέες εξαγγελίες για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ασκεί με τη σειρά της και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό» το σχέδιο για την μετατροπή των γιατρών υπαίθρου (αγροτικών) σε προσωπικούς γιατρούς.

ενημερώθηκε για την εκφρασμένη σε δελτίο τύπου πρόθεση της αναπληρώτριας υπ. Υγείας κ. Αγαπηδάκη να καταθέσει νομοθέτημα σχετικά με την  «Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού»

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Απαιτούμε να μην κατατεθεί», σημειώνουν συγκεκριμένα οι γιατροί.

Όπως εξηγούν η ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση των ανειδίκευτων πτυχιούχων γιατρών (αγροτικών) σε θέσεις προσωπικού γιατρού, δεν καλύπτει τις ανάγκες «της διαλυμένης Πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ), αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας», λένε.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων γιατρών, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη.

«Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που
δεν τους αναλογούν», εξηγούν.

ΕΙΝΑΠ: «Η τακτική δεύτερης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική»

Οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά δηλώνουν εντελώς αντίθετοι με τα οικονομικά κίνητρα που αναμένεται να θεσπιστούν και αφορούν στην ετήσια αμοιβή των 30 χιλιάδων ευρώ (καθαρές απολαβές) για τους αγροτικούς γιατρούς που θα γίνουν προσωπικοί και στη συνέχεια θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα της παθολογίας και γενικής ιατρικής, με σκοπό να διατηρήσουν τον ίδιο μισθό.

Το μέτρο είναι άδικο γιατί δημιουργεί μισθολογικά γιατρούς πολλών ταχυτήτων, υποστηρίζουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

«Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα
είναι πέρα από κάθε λογική», σημειώνουν και προσθέτουν πως το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν.

«Η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ. Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων», σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τέλος, λένε πως η αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση…κλπ» είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες».

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ απαιτούν:

1. Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
2. Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών ΄Β και ισχυρή χρηματοδότηση.
3. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
4. Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ